Följ oss

Nyheter

Därför kan inte en ETF kollapsa Del II

Publicerad

den

Därför kan inte en ETF kollapsa Del II Det börjar utan tvekan råda en viss osämja på ETF-marknaden. I det ena hörnet finns Carl Icahn, och i det andra finns Larry Fink, chefen för världens största kapitalförvaltare, Blackrock. Diskussionerna rör sig om huruvida Din Obligations-ETF, eller vilken börshandlad fond som helst för den delen, kan kollapsa fullständigt. För några veckor sedan publicerade vi en artikel i detta ämne som Du hittar här, och nu följer vi upp denna med nästa del.

Därför kan inte en ETF kollapsa Del II Det börjar utan tvekan råda en viss osämja på ETF-marknaden. I det ena hörnet finns Carl Icahn, och i det andra finns Larry Fink, chefen för världens största kapitalförvaltare, Blackrock. Diskussionerna rör sig om huruvida Din Obligations-ETF, eller vilken börshandlad fond som helst för den delen, kan en ETF kollapsa fullständigt. För några veckor sedan publicerade vi en artikel i detta ämne som Du hittar här, och nu följer vi upp denna med nästa del.

Icahn började höja oro över likviditeten på obligationsmarknaden och därmed också för de ETFer som investerar i obligationer, under den tidigare delen av 2015. Han fortsatte sedan med att hamra in sin åsikt på CNBC’s 2015 Institutional Investor Delivering Alpha Conference i New York. Icahn säger att de börshandlade fonderna säljs med motivationen att det finns en likviditet, något som Icahn menar att egentligen saknas och att detta kommer få hela marknaden att explodera. Icahn anser att investerarnas panikutförsäljningar, speciellt i högavkastande obligationer och företagsobligations-ETFer kommer att leda till att de börshandlade fonder som investerar i dessa värdepapper kollapsar.

Fink, som att dela scenen med Icahn lugnt bemötte Icahns påstående om att ETFer är farliga, och står inför en kollaps. Fink om någon borde veta detta, det var han som såg till att Blackrock köpte iShares av Barclays under lågkonjunkturen och han har varit en av de drivande krafterna bakom detta företags uppgång på marknaden för börshandlade fonder. Fink har rätt, är är del två av texten Därför kan inte en ETF kollapsa.

Två marknader

Till ytan är en börshandlad fond ett mycket enkel instrument, betydligt enklare än många av de andra börshandlade produkter som finns, till exempel knock out warranter, Mini Futures etcetera. Investerare, vare det är privatpersoner eller institutionella investerare, köper genom en ETF en korg av olika tillgångar, något de kan göra över hela dagen så länge börsen är öppen. Avsluten sker till nettovärdet så kallade NAV-värdet. Så här långt verkar det hela vara ganska enkelt och mer komplicerat än så är det egentligen inte.

Det finns emellertid en mycket komplex struktur och samverkan mellan olika aktörer som håller aktier i ETF handeln så nära NAV som möjligt. Med den här samverkan, skulle ETFs vara något annat än deras index tracking slutna fonder (CEF) -en fondtyp som hänger helt på utbudet/efterfrågan på aktie prissättning och kan avvika vilt från deras fondandelsvärden. Till att börja med ETF har en dubbel existens på marknaden, dels den primära marknaden dels andrahandsmarknaden. Det är en balans mellan skapande och inlösen kontra köpa och sälja.

Det måste skapas en primärmarknad

Innan dess att en ETF kan börja handlas på en börs måste det skapas en primärmarknad. I huvudsak är detta vad som sker, auktoriserade deltagare (APS) eller institutionella investerare köper andelar i en börshandlad fond direkt av förvaltaren. Dessa köpare kommer att förse förvaltaren med fysiska aktier, obligationer eller vad det nu är som fonden investerar i. Andrahandsmarknaden är den marknaden där vanliga investerare, så kallade slutkunder kommer in. När de auktoriserade deltagarna skapar aktier, kan de sälja dem till andra investerare på en börs. Enskilda investerare kan sedan sälja sina aktier till andra investerare och så vidare. Dessa affärer på andrahandsmarknaden har noll effekt på de underliggande värdepapperen i ETF. Det är den största skillnaden mellan börshandlade fonder och vanliga fonder.

När en investerare säljer av sina andelar i en vanlig fond måste denna fond betala ut kontanter genom att utnyttja sin kassa, alternativt sälja av värdepapper för att kunna hantera denna utbetalning. När Du säljer en ETF utgiven av Blackrock, Vanguard, XACT eller vilket bolag det nu må vara behöver fondbolaget inte göra något alls. De behöver oftast inte ens agera i en transaktion mellan två investerare eftersom andelarna i en ETF fungerar som aktier.

Föreställ Dig att alla aktier som ingår i ett index, till exempel S&P 500 eller OMXS30 finns inlåsta i ett enormt kassaskåp. Den som köper en börshandlad fond, till exempel SPY eller XACT köper därmed en rätt till en del av detta kassaskåps innehåll. Vad finns i valvet eller dess värde inte ändras. Det köp Du har gjort har ingen effekt på vad som händer i valvet eftersom någon annan har sålt denna rätt till Dig.

Nu kommer emellertid det som har förvirrat många investerare. Icahn, och många andra med honom, säger ”Vad händer om ingen vill äga det som finns i kassaskåpet?”. Icahn verkar vara förvirrad och ha blandat ihop slutna aktiefonder med börshandlade fonder. ETFer är utformade för att ha en mekanism som hjälper till att hålla deras så nära NAV-värdet som möjligt.

Market Maker arbitrage

Till skillnad från vanliga fonder och CEF, så kallade closed end funds, har ETFer en funktion som gör dem unika. Det finns en mängd marknadsaktörer som bidrar till att det finns en likviditet genom att underlätta handeln på andrahandsmarknaden. Dessa marknadsgaranter kommer att justera för de kontinuerliga marknadsrörelserna av den underliggande fondens värdepapper genom att ställa upp köp- och säljkurser för ETFen. Skillnaden mellan de två priserna kallas bid-ask spread. På de flesta av de största börshandlade fonder, är denna skillnad i princip noll. Du får betala ganska exakt vad ETFen innehav är värt. Det är av den anledningen många anser att det är bäst att hålla sig till de största och mest likvida ETFerna.

Ibland blir det emellertid fel, men det blir det även med vanliga aktier och obligationer. Ibland kan utbud och efterfrågan komma att avvika från köp-/säljkursen i förhållande till den börshandlade fondens NAV-värde. Återigen, fondstrukturen ger ett skyddsnät som förhindrar kollaps och en alltför bred avvikelse från värde över en längre tid.

Market makers har precis som auktoriserade deltagare möjlighet att göra ett arbitrage och låsa in skillnaden mellan NAV och marknadskursen genom ett inlösenförfarande. För en ETF uppdateras NAV ofta, omkring var 15 sekund.

Precis som när andelar skapas är andelarna i en ETF fritt utbytbara mot de tillgångar som ingår i den börshandlade fonden, även om det sker på primärmarknaden där de flesta investerare inte har tillträde.

Lösa in andelar i en ETF

Om värdet på aktierna avviker från värdet av tillgångarna, kan de auktoriserade deltagarna och Market Markers lösa in andelar i en ETF mot de underliggande tillgångarna. Detta tar bort leveranser av andelar från andrahandsmarknaden och bidrar till anpassa det nuvarande utbudet till efterfrågan. Detta gör det nästan omöjligt för ETF aktier att falla alltför långt under sitt NAV, eftersom de stora aktörerna kan byta andelar mot de underliggande tillgångarna. Kom ihåg att du köper tillgång till valvet.

Denna arbitrageprocess drivs av en av de mäktigaste krafterna i universum, vinstmotivet, och det är vad ser till att hålla en ETF borta från total kollaps. Vid någon punkt kommer de auktoriserade deltagarna och Market Markers att gå in och bli köpare av andelar i den börshandlade fonden eftersom de kan omedelbart lösa dessa andelar mot de underliggande tillgångarna, oavsett om det är aktier, obligationer eller vad ETFen innehar. De kommer att tjäna pengar på skillnaden. Det omvända gäller också, om NAVet blir för högt. I detta fal skapar de fler ETF andelar och får en vinst på spreaden.

Denna process är det som borde lugna Icahns farhågor om illikvida tillgångar.Att kunna sälja av en illikvid aktie eller obligation i kristider kan förvisso vara svårt ibland. Inlösen- och skapandet av nya andelar i en börshandlad fond gör det emellertid betydligt lättare. Om NAV för till exempel iShares iBoxx $ High Yield Corporate Bond ETF (NYSEArca: HYG) avviker alltför mycket från värdet andelarna handlas till kan de auktoriserade deltagarna och Market Markers gå in och köpa andelar i den börshandlade fonden och sedan lösa in dem mot de obligationer som finns i HYG. Det betyder att det alltid kommer att kunna gå att dumpa andelar i HYG (eller andra börshandlade fonder) på andrahandsmarknaden och att det alltid kommer att finnas en köpare av dessa. Detta går inte att säga med säkerhet när det gäller en enskild aktie eller en obligation.

ETFer har faktiskt skapa en sekundär uppsättning likviditets en som aldrig berör den primära likviditeten eller bristen på sådan, på obligationsmarknaden.

Slutsats

Din ETF kan inte kollapsa. Den primära och den sekundära marknaden, skapande processen/inlösen tillsammans med arbitragemöjligheter för marknadsgaranter, kommer att hålla ETFs kurs så nära till NAV som möjligt. Även i krissituationer, kommer processen att fortsätta att fungera. Din ETF är säker från förstörelse. Det kommer emellertid inte att skydda dig från förlust, om du satsar på fel sektor eller land, men fondens struktur kommer inte att fallera.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Nya obligationsfonder från Amundi ger tillgång till eurostatsobligationer från europeiska länder

Publicerad

den

Sedan i torsdags har tre nya börshandlade fonder utgivna av Amundi Asset Management kunnat handlas via Xetra och Börse Frankfurt. Dessa tre nya obligationsfonder från Amundi ger tillgång till eurostatsobligationer från europeiska länder.

Sedan i torsdags har tre nya börshandlade fonder utgivna av Amundi Asset Management kunnat handlas via Xetra och Börse Frankfurt. Dessa tre nya obligationsfonder från Amundi ger tillgång till eurostatsobligationer från europeiska länder.

Det nya Amundi Fixed Maturity-produktsortimentet investerar i en brett diversifierad portfölj av eurodenominerade statsobligationer som likvideras vid förfallodagen. Ränte- och amorteringsbetalningar från förfallande obligationer återinvesteras i statsobligationer utgivna av Frankrike och Tyskland med en återstående löptid på en månad till sex månader när som helst. Vid förfallodagen får investerarna det nominella värdet av obligationerna på en pro rata-basis och drar fördel av löpande räntebetalningar under denna tid.

Följande tre löptids-ETFer är tillgängliga:

Amundi Fixed Maturity 2028 Euro Government Bond Broad UCITS ETF (AK8E) investerar i statsobligationer emitterade av euroområdets medlemsländer med förfall 2028.

Amundi Fixed Maturity 2028 Euro Government Bond Yield+ UCITS ETF (AK8F) investerar i spanska, italienska och portugisiska statsobligationer med fast ränta som förfaller 2028.

Amundi Fixed Maturity 2027 German Bund Government Bond UCITS ETF (AK8G) investerar i tyska räntestatsobligationer som förfaller 2027.

NamnISINAvgiftUtdelnings-
policy
Referens-
index
Amundi Fixed Maturity 2028 Euro Government Bond Broad UCITS ETFLU27808714010,09 %UtdelandeFTSE Euro Broad Government 2028 Maturity Index
Amundi Fixed Maturity 2028 Euro Government Bond Yield+ UCITS ETFLU27808716660,09 %UtdelandeFTSE Euro Yield+ Government 2028 Maturity Index
Amundi Fixed Maturity 2027 German Bund Government Bond UCITS ETFLU27808718230,09 %UtdelandeFTSE German Government 2027 Maturity Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 161 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 14 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Chainlink (LINK) SEK ger exponering mot kryptovalutan LINK

Publicerad

den

Valour Chainlink (LINK) SEK är en börshandlad produkt som spårar priset på LINK, den inhemska kryptovalutan i Chainlinks ekosystem.

Valour Chainlink (LINK) SEK är en börshandlad produkt som spårar priset på LINK, den inhemska kryptovalutan i Chainlinks ekosystem.

Chainlink är ett decentraliserat orakelnätverk som underlättar smarta kontrakt på blockchain-plattformar för att säkert ansluta till verkliga data, vilket möjliggör genomförandet av förtroendefria och manipuleringssäkra avtal. Det fungerar som en brygga mellan blockkedjebaserade smarta kontrakt och externa datakällor, vilket ger en pålitlig och decentraliserad lösning för att föra information utanför kedjan till blockkedjan.

Produktinformation

EmittentValour Inc.
NamnValour Chainlink (LINK) SEK
ISINCH1161139592
Valoren116113959
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångCHAINLINK (LINK/USD)
FörfallodagOpen-Ended
Förvaltningskostnad1,9%

Handla Valour Chainlink (LINK)

Valour Chainlink (LINK) är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR CHAINLINK (LINK) SEKSEK

Fortsätt läsa

Nyheter

Bitcoin Warms up to Climate Goals and Ethereum’s Next Milestone: What Happened in Crypto This Week?

Publicerad

den

Bitcoin Warms up to Climate Goals and Ethereum’s Next Milestone: What Happened in Crypto This Week? European Economy Booms while Regulators Consider Adopting Crypto

• European Economy Booms while Regulators Consider Adopting Crypto

• Bitcoin’s Growing Fundamentals and Institutionalization

• Ethereum’s Next Leap Forward: A Glimpse at the Upcoming Upgrade

European Economy Booms while Regulators Consider Adopting Crypto

Europe’s economy has exceeded expectations, with Germany’s gross domestic product (GDP) for Q1 2024 increasing by 0.2%, compared to the previous quarter’s reading of -0.5%. Additionally, France, Italy, and Spain are also seeing progress, picking up the bloc’s GDP from -0.1% to 0.3%. This is a good sign that Europe is on the right track away from a recession. Matching the positive outlook, regulators appear receptive to including new alternative assets within the EU’s most established regulatory framework.

Namely, the European Securities and Markets Authority (ESMA) is considering cryptoassets, among other asset classes like commodities and precious metals, in its Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities (UCITS). Similar to mutual funds in the U.S., UCITS funds can be registered and sold in any country in the EU using unified regulatory and investor protection requirements. These funds are considered safe, well-regulated investments, hence their €12T market valuation and popularity among pension funds and risk-averse investors.

On May 7, ESMA invited investors and trade associations, among others, for a consultation to assess possible benefits and risks of UCITS gaining exposure to the selected 19 asset classes, having until August 7 to gather input. This is important since UCITS accounts for 75% of all collective retail investments in the EU. Thus, if the conclusions of this consultation are in favor of adopting crypto, it would attract an influx of investors and bring more regulated accessibility to this asset class. Moreover, although still under consultation, ESMA’s deliberation adds more credibility to crypto, considering the regulator’s renowned strict regulatory standards.

Further, the EU’s inflation is inching towards the 2% target, overshooting by only 0.4% in the past month, a level the U.S. is yet to achieve, with March’s inflation hitting 3.5%. Later today, a strong gauge for inflation is coming out, the Producer Price Index (PPI), measuring the change in the price of finished goods and services sold by producers. With the last consumer price index (CPI) disappointing, all eyes are on the CPI print coming out this Wednesday, along with data on retail sales. Although optimism seems to have checked out, a cooled inflation rate would recover investors’ appetite for risk-on assets like crypto, instigating more flows into Bitcoin spot ETFs, which have been especially quiet over the past week, as shown in Figure 1.

Figure 1: US Spot Bitcoin ETFs Flows

Source: Glassnode

Nevertheless, Bitcoin’s narrative has been growing beyond its primary use case as a store of value, with companies and governments alike leveraging Bitcoin mining to reduce their negative impact on the environment, ironically something Bitcoin is often scrutinized for.

Bitcoin’s Growing Fundamentals and Institutionalization

On May 7, Genesis Digital Assets and Argentina’s state-owned YPF Luz, the country’s largest producer of oil and gas with a ∼40% share in 2021, announced their opening of a Bitcoin mining facility. The data center takes ‘stranded gas,’ a byproduct of oil and gas production that would otherwise be flared and contribute to greenhouse gas emissions, to power the mining operation with the potential to reduce carbon dioxide equivalent emissions by 25-63%. Notably, 50 major oil and gas companies, representing over 40% of global petroleum production, signed the Oil and Gas Decarbonization Charter (OGDC), thereby committing to end gas flaring by 2030. The Argentinian project serves as a prime example of how companies can achieve the goals outlined in the OGDC, an approach likely to be replicated by others potentially using Bitcoin.

Aside from the obvious environmental benefits, projects like these actually strengthen Bitcoin’s network! More miners joining the fray means greater computing power, reflected by the growing hash rate in Figure 2. This results in a more secure network, as 51% attacks become more costly to execute successfully. The development comes at a crucial point in time, calming fears over miners exiting the network to cover costs, a dynamic often witnessed post-halving and one we explored in our Bitcoin Halving Report.

Figure 2 – Bitcoin Growing Hash Rate

Source: 21co on Dune

On a more familiar note, institutions continue to gobble up Bitcoin as an investment opportunity. The recent 13F filings mentioned last week revealed a growing appetite for Bitcoin as investment managers continue to disclose their U.S. equity holdings to the SEC. Quantitative trading firm Susquehanna holds over $1B in Bitcoin ETFs, with Boston-based hedge fund Bracebridge disclosing their $380M position too. Furthermore, in Japan, a weakened yen and government debt reaching 250% of GDP confirms sustained economic pressure, which has led early-stage investment firm Metaplanet to adopt Bitcoin as a strategic reserve. They have acquired over $7M since April, another testament to Bitcoin’s value proposition as a safe haven. The continuous adoption of Bitcoin is no surprise, given the accessibility of Bitcoin ETFs to traditional institutions through a regulated and familiar investment vehicle.

The positive Bitcoin sentiment is amplified by continuous innovation on the network itself. Bitcoin’s prime scaling solution, the Lightning Network, has taken a significant leap forward. By leveraging the Taproot Asset Upgrade, the Lightning Network successfully tested a protocol for issuing stablecoins directly on Bitcoin. This underscores the trend of Bitcoin’s growing use cases following the launch of Runes, which unlocked the ability to launch fungible tokens on Bitcoin. The recent surge in on-chain activity is reminiscent of the ERC-20 explosion in Ethereum’s early days, and stablecoins would truly unlock Bitcoin’s DeFi potential. They facilitate a wide range of transactions, shown below by Ethereum stablecoins amassing $3.8T in 2024 processed volume so far.

Figure 3 – Ethereum Stablecoin Volume

Source: 21co on Dune

While still in the early stages, this development would also significantly boost miner revenue, offering them a much-needed additional income stream through transaction fees, following the halving of block rewards last month. The potential of stablecoins on Bitcoin will be monitored going forward, as they have clear implications for the network’s potential on-chain footprint.

Ethereum’s Next Leap Forward: A Glimpse at the Upcoming Upgrade

More information is finally starting to come out regarding Ethereum’s next major upgrade, slated for late this year or early next year. Known as Pectra, the upgrade promises to introduce a range of enhancements aimed at bolstering the network’s stability and refining user experience. For example, the upgrade will raise the maximum stake per validator from 32 to 2,048 ETH, streamlining the management process for large validators who spread their stake across multiple wallets. Moreover, Pectra will tackle the problem of empty accounts, those with zero assets or funds, by removing them from the network. This action reduces the network’s state size, which effectively leads to lighter transaction processing.

Although the upgrade will incorporate various Ethereum Improvement Proposals (EIPs), one in particular stands out. Referred to as EIP 7702, Vitalik Buterin’s new proposal aims to expand upon the advancements made in Account Abstraction (AA) on Ethereum by refining certain concepts introduced in an earlier proposal, EIP 3074. As a quick recap, AA transforms users’ wallets, externally owned accounts (EOAs), into more sophisticated accounts resembling smart contracts, enhancing security, flexibility, and simplified user management. That said, EIP 7702 addresses some of EIP 3074 criticisms by steering clear of dependencies on EOA-specific functionalities. It aims to establish a versatile system capable of meeting the evolving needs of the Ethereum ecosystem while helping to reduce technical debt for the network

However, EIP 7702 proposes several other enhancements, including batched transactions, which could enhance transaction efficiency and even reduce fees by consolidating multiple user actions. Another exciting feature is the introduction of s sponsored transactions, which allow third-party applications to cover transaction fees for consumers, an ideal solution for onboarding new users. Finally, the upgrade could make users’ accounts resistant to threats from quantum computing. That said, with the proposal’s introduction of a new transaction type enabling EOAs to temporarily transition into smart accounts, concerns arise regarding the heightened risk of malicious actors’ ability to swiftly drain user wallets. Nevertheless, Vitalik’s proposal is intriguing as it charts a more pragmatic course toward realizing the AA vision. This is pivotal because it echoes our thesis at 21Shares that crypto won’t onboard millions of more users without providing them with an intuitive interface resembling the user-friendly experience they are familiar with across Web2.

Now, while Ethereum’s long-term prospects remain promising, its status as a deflationary network has come under threat in recent weeks, as seen below in Figure 3. This decline is primarily attributed to decreasing on-chain activity, which peaked at the end of March. Furthermore, the DenCun upgrade, implemented in March, significantly reduced the costs L2s incurred for storing their data on Ethereum by 90%.

Figure 4 – Ethereum’s Inflation

Source: 21co on Dune

It is worth noting that while it is currently more cost-effective for L2s to operate on Ethereum, these reduced costs will eventually onboard a larger user base. This will make it more feasible for applications, especially those requiring a high volume of interactions, to operate within the Ethereum ecosystem, which was previously economically unviable. A pivotal piece of evidence supporting this perspective is Arbitrum’s recent milestone, onboarding approximately 600K daily active users, as depicted in Figure 4. This likely influenced Securitize’s decision to propose deploying Blackrock’s BUIDL on Arbitrum, considering its position as the pioneering L2 platform with such a vibrant user base, alongside being the first L2 to process over $150B in swap volume on Uniswap, putting Arbitrum as the leading Ethereum scaling solution. Nevertheless, readers shouldn’t be wary, as we expect a broader spectrum of applications to arrive at the Ethereum network, helping to fill in the gap for Ethereum’s lost revenue while expanding the universe for what is possible within its ecosystem.

Figure 4 – Daily Active Users of Ethereum’s Leading Solutions

Source: GrowThePie

This Week’s Calendar

Source: Forex Factory, 21Shares

Research Newsletter

Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa

Populära