Följ oss

Nyheter

Hur funderar handel med ETFer?

Publicerad

den

Hur funderar handel med ETFer?

Handel med ETFer är väldigt enkelt, det skiljer sig inte alls från att köpa och sälja vanliga aktier. En ETF är konstruerad på det sättet att emittenten, ofta kallat fondbolaget, köper de underliggande tillgångarna, i detta exempel aktier. Det kan emellertid vara ett index, råvaror, valutor eller obligationer också. I det fall ett fondbolag har en ETF som ger exponering mot ett index, till exempel OMXS30, köper fonden de underliggande aktierna.

Innehaven som fonden äger delas upp i andelar, som sedan listas på börsen. Börshandlade fonder handlas till exempel på Nasdaq OMX, Xetra i Tyskland, NYSE, Nasdaq, BATS eller CBOE i USA för att nämna några. Det är viktigt att hålla i åtanke att det enskilda fondbolaget inte handlar med fondens andelar. All handel med ETFer förmedlas av mäklare, utnämnda av fondbolaget, som har rätt att lösa in eller skapa nya andelar i fonden. De brukar ofta kallas för marknadsgaranter och de är de enda som gör affärer direkt med fondbolaget. Dde har en löpande handel med ETFer mot slutkunderna.

Marknadsgaranternas roll

Marknadsgaranter ser till att ställa köp- och säljkurs på fondandelarna som listas på börsen. De säkerställer att priset på dessa fondandelar inte avviker från fondens sammanlagda andelsvärde eller NAV. På detta sätt går det inte att göra ett arbitrage.

Exponeringen påverkas av det underliggande indexet

Förstå vad Du köper. Detta gäller både handel med ETFer och aktier. När det gäller handel med ETFer så är det viktigt att Du förstår hur det underliggande indexet är konstruerat. Du måste också vara på det klara med vilken marknad eller sektor som Din börshandlade fond investerar i. Det kan gälla allt från OMXS30, till fastigheter eller Sydkorea.

Det finns flera index som följer de största bolagen i USA, Europa, Asien eller globalt. De börshandlade fonder som följer dessa index har i regel låg förvaltningskostnad. Det finns också index som följer allt från de mest omsatta bolagen i ett specifikt land till en smal sektor i en specifik sektor eller en emerging market. De börshandlade fonder som följer den här typen av index har i regel högre förvaltningsavgift, men det är vanligan lägre än vad en traditionell aktiefond debiterar.

Det är extra viktigt att se över de smalare indexen så att Du vet vilka innehav Du exponerar Dig mot. På börsen kan du handla stora globala index som S&P 500, MSCI Europe eller MSCI USA. Det går också att köpa mer specifika index såsom exempel HSCEI Kina, FTSE Vietnam eller en specifik sektor eller ett tema, som XACT Högutdelande (UCITS ETF).

Handel med ETFer – precis som aktier

Att handla med ETFer är lika enkelt som att handla med aktier. De köps och säljs på börsen, precis på samma sätt som aktier. Du lägger din order på det antal andelar du vill handla genom Din bank eller fondkommissionär. Affären registreras sedan på din depå eller ditt VP-konto.

Börshandlade fonder kan också handlas genom investeringssparkonto, en kapitalförsäkring eller en IPS-depå. Vid köp och försäljning av fondandelar betalar du courtage enligt den prislista som din bank eller mäklare använder. På Stockholmsbörsen pågår handeln med ETFer mellan kl 09.00 och 17.25.

Börshandlade fonder skiljer sig åt från traditionella fonder. Du kan nämligen köpa och sälja dem närsomhelst under dagen. Handlar Du traditionella fonder vet Du först dagen efter vad Du betalade eller fick för säljpris. Detta oberoende av när på dagen Du lämnade Din order. Börshandlade fonder är just detta, börshandlade. Det betyder att om Du lämnar Din order klockan 12,14 och den är marknadsmässig så går den till avslut just då till ett pris som motsvarar det värde som Din ETF hade just då.

Prissättningen sköts av marknadsgaranter som garanterar att det skall finnas köp- och säljkurser under hela handelsdagen. Detta kan vara en fördel för dig om marknaden är turbulent och du snabbt vill kliva in i eller ut ur marknaden. Deras närvaro gör också att ETFerna alltid prissätts korrekt.

I Sverige erbjuder Handelsbanken genom XACT, SEB och Deutsche Bank genom X-trackers, börshandlade fonder med notering på Nasdaq Stockholm.

Courtaget gör att börshandlade fonder inte lämpar sig för månadssparande med mindre belopp eftersom kostnaden då blir oproportionerligt stor och påverkar investeringens procentuella avkastning negativt. Nordnet erbjuder en typ av månadssparande, i mer ”industrialiserad form” vilket kan vara något att titta på för den som ändå önskar köpa börshandlade fonder regelbundet.

Hur prissätts en ETF?

Värdet på en börshandlad fond följer värdet på ett underliggande index som exempelvis ett aktie- eller råvaruindex. Priset ställs utifrån det sammanlagda värdet av de tillgångar som ingår i just detta index. Detta sker kontinuerligt baserat då priset på de underliggande aktierna eller tillgångarna ändras under dagen.

Spreaden, skillnaden mellan köp- och säljkurs för en börshandlad fond (men också för andra finansiella tillgångar som aktier, råvaror och obligationer), visar den likviditet som finns.

Det visar hur mycket får jag betala för att sälja en köpt aktie eller fond i ett givet marknadsögonblick. Likviditeten för en börshandlad fond beror inte primärt på omsättningen i den enskilda ETFen utan på det underliggande indexet. Det är de ingående komponenternas likviditet och struktur som styr detta. Att det står några hundra andelar på köpsidan betyder inte att det endast finns dessa andelar att sälja till. Det är här marknadsgaranterna kommer in.

En börshandlad fond blir aldrig mer likvid än den minst likvida komponenten i det aktuella indexet. Skillnaden mellan köp och säljkurs kan variera under en handelsdag eftersom olika aktier kan vara mer eller mindre tillgängliga för handel beroende på om marknaden där aktien är noterad är öppen eller inte. Exempelvis har amerikanska fonder i regel mindre skillnader mellan köp och säljkurs under eftermiddagen då marknaden är öppen.

Samma ETF kan vara listad på flera börser. Exempelvis har X-trackers fonder listade i Sverige och i Europa. I Sverige handlas dessa fonder i svenska kronor och avvecklas på Euroclear i Sverige, precis som med aktier. Priset på dessa börshandlade fonder speglar i princip varandra oavsett var de är listade. Det som skiljer dem åt är kostnaden för valutakursväxlingen som ger ETFerna noterade i Sverige en högre spread jämfört med primärnoteringens.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ny ETF från UBS ger tillgång till företag på utvecklade marknader med valutasäkring i euro

Publicerad

den

En ny börshandlad fond utgiven av UBS Asset Management har varit handelbar på Xetra och Börse Frankfurt sedan i fredags. Denna ETF från UBS ger tillgång till företag på utvecklade marknader med valutasäkring i euro

En ny börshandlad fond utgiven av UBS Asset Management har varit handelbar på Xetra och Börse Frankfurt sedan i fredags. Denna ETF från UBS ger tillgång till företag på utvecklade marknader med valutasäkring i euro

UBS ETF (IE) MSCI World UCITS ETF (hedged to EUR) A-acc (BCFI) erbjuder investerare tillgång till prestanda för en brett diversifierad portfölj med 1 465 företag från 23 utvecklade marknader över hela världen. Valutafluktuationer mot euron säkras i denna andelsklass.

Jämförelseindexet, MSCI World, speglar cirka 85 procent av det globala börsvärdet på utvecklade marknader. Amerikanska företag är starkast representerade med 71 procent, följt av Japan med 6 procent och Storbritannien med 4 procent. De mest representerade sektorerna är IT, finans och sjukvård.

NamnISINAvgifterUtdelnings-
policy
Referens-
index
UBS ETF (IE) MSCI World UCITS ETF (hedged to EUR) A-accIE000TB15RC60,13 %AckumulerandeMSCI World Index hedged to EUR (Net Return)

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 158 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 14 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

XEMC ETF investerar i klimatförändrare i emerging markets

Publicerad

den

Xtrackers MSCI Emerging Markets Climate Transition UCITS ETF 1C (XEMC ETF) med ISIN IE000DNSAS54, försöker spåra MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index. MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index spårar aktier från tillväxtmarknader över hela världen. Värdepapperen är utvalda och viktade enligt hållbarhetskriterier och EUs direktiv om klimatskydd. Moderindex är MSCI Emerging Markets.

Xtrackers MSCI Emerging Markets Climate Transition UCITS ETF 1C (XEMC ETF) med ISIN IE000DNSAS54, försöker spåra MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index. MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index spårar aktier från tillväxtmarknader över hela världen. Värdepapperen är utvalda och viktade enligt hållbarhetskriterier och EUs direktiv om klimatskydd. Moderindex är MSCI Emerging Markets.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,19% p.a. Xtrackers MSCI Emerging Markets Climate Transition UCITS ETF 1C är den enda ETF som följer MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Denna ETF lanserades den 26 september 2023 och har sin hemvist i Irland.

Indexbeskrivning

MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB Index syftar till att spegla resultatet på följande marknad:

– Stora och medelstora företag i globala tillväxtmarknadsländer som väljs ut och viktas i syfte att uppfylla minimistandarderna för EU:s CTB

– Minska exponeringen för utvalda indikatorer som anses ha negativ miljöpåverkan eller social påverkan, och öka exponeringen mot företag som bidrar positivt till samhället och miljön

– ESG-undantag

– Granskas halvårsvis

Handla XEMC ETF

Xtrackers MSCI Emerging Markets Climate Transition UCITS ETF 1C (XEMC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeUSDXEMC
XETRAEURXEMC

Största innehav

ISINNamnVikt %LandSektor
TW0002330008TAIWAN SEMICONDUCTOR MANUFACTURING6.98 %TaiwanInformationsteknologi
KR7005930003SAMSUNG ELECTRONICS LTD4.16 %SydkoreaInformationsteknologi
KYG875721634TENCENT HOLDINGS LTD4.00 %KinaKommunikationstjänster
KYG017191142ALIBABA GROUP HOLDING LTD2.54 %Kinaunknown
INE002A01018RELIANCE INDUSTRIES LTD1.46 %IndienEnergi
KYG596691041MEITUAN1.10 %KinaSällanköpsvaror
INE090A01021ICICI BANK LTD0.94 %IndienFinans
US7223041028PINDUODUO ADR REPRESENTING INC0.93 %Cayman Islandsunknown
KR7000660001SK HYNIX INC0.91 %SydkoreaInformationsteknologi
CNE1000002H1CHINA CONSTRUCTION BANK CORP H0.91 %KinaFinancials
INE009A01021INFOSYS LTD0.89 %IndienInformationsteknologi
TW0002454006MEDIATEK INC0.80 %TaiwanInformationsteknologi
KYG6427A1022NETEASE INC0.70 %KinaKommunikationstjänster
SA0007879113AL RAJHI BANK ORD0.67 %SaudiarabienFinans
KR7005931001SAMSUNG ELECTRONICS NON VOTING PRE0.62 %SydkoreaInformationsteknologi

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Rebalansering för april 2024 av Virtune Crypto Top 10 Index ETP

Publicerad

den

Virtune meddelar idag att företaget har slutfört den månatliga rebalanseringen för Virtune Crypto Top 10 Index ETP där flera nya kryptovalutor, inklusive Solana, XRP och Cardano, har adderats.

Virtune meddelar idag att företaget har slutfört den månatliga rebalanseringen för Virtune Crypto Top 10 Index ETP där flera nya kryptovalutor, inklusive Solana, XRP och Cardano, har adderats.

Produkten är noterad på Nasdaq Stockholm för både SEK-varianten (ISIN-kod SE0020052207, tickernamn VIR10SEK) och EUR-varianten (ISIN-kod SE0020052215, tickernamn VIR10EUR).

Utöver Virtune Crypto Top 10 Index ETP så innefattar Virtunes produktportfölj Virtune Staked Solana ETP, Virtune Staked Polygon ETP, Virtune Bitcoin ETP, Virtune Staked Ethereum ETP, Virtune Chainlink ETP, Virtune Staked Polkadot ETP och Virtune Arbitrum ETP.

Index fördelning per den 30 april (innan rebalansering)

Bitcoin: 41,47%

Ethereum: 41,65%

Polkadot: 4,63%

Chainlink: 4,01%

Litecoin: 2,90%

Uniswap: 2,31%

Stellar: 1,59%

Arbitrum: 1,46%

Ny indexfördelning per den 30 april (efter rebalansering)

Bitcoin 40%

Ethereum 40%

Solana 8,23%

XRP 3,58%

Cardano 2,12%

Avalanche 1,72%

Polkadot 1,24%

Bitcoin Cash 1,19%

Chainlink 1,06%

Polygon 0,86%

I samband med månadens rebalansering har nya kryptovalutor lagts till i indexet. De tillagda kryptovalutorna är Solana, Cardano, Avalanche, Polygon, XRP och Bitcoin Cash. Samtidigt utesluts de befintliga kryptovalutorna Uniswap, Litecoin, Arbitrum och Stellar. Virtune Crypto Top 10 Index ETP SEKs utfall för april blev -12,19%.

Rebalanseringen sker enligt det index som ETPn följer, Virtune Vinter Crypto Top 10 Index och detta är den tolfte rebalanseringen sedan produkten noterades den 15 maj 2023. Syftet med den frekventa månatliga rebalanseringen är att säkerställa att ETPn alltid speglar rådande marknadsförhållanden och för att kunna absorbera volatilitet i kryptomarknaden på ett effektivt sätt.

I april upplevde kryptomarknaden en negativ utveckling där Bitcoin, efter sju månader av positiv utveckling, hade en nedgång på -14,7%. Dessutom hade flera altcoins också betydande nedgångar under månaden.

Utvecklingen per kryptovaluta som utgör en del av Virtune Crypto Top 10 Index ETP under april månad

Uniswap -45.7%

Arbitrum -38.6%

Polkadot -33.4%

Chainlink -31.5%

Litecoin -24.3%

Stellar -23.9%

Ethereum -17.2%

Bitcoin -14.7%

Virtunes kryptoindex-ETP är den första av sitt slag i Norden. ETPen inkluderar upp till 10 ledande kryptovalutor som är en del av Nasdaq Crypto Index baserat på deras totala marknadsvärde och har en maxvikt på 40% per kryptovaluta för att främja diversifiering. Detta gör att investerare kan dra nytta av en bred exponering mot kryptomarknaden utan att vara starkt koncentrerad till någon enskild kryptovaluta.

Handla Virtunes produkter

Virtunes produkter är europeiska börshandlade produkter som bland annat handlas på Nasdaq Stockholm-

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära