Följ oss

Nyheter

Risken i den riskfria räntan

Publicerad

den

Risken i den riskfria räntan

Den riskfria räntan tas ofta för givet i portföljkonstruktion. Tilldelningar för investerare kan till och med bestämmas fullständigt bortse från denna avkastning med antagandet att oavsett tillgångar inte placeras i den primära portföljen av aktier, obligationer och alternativ hålls helt enkelt på ett bankkonto, penningmarknadsfonder eller kortfristiga statsskuldsväxlar.

När den riskfria räntan är noll procent eller nära den nivå, är detta tillvägagångssätt meningsfullt.

Medan den riskfria räntan inte alls är en stor faktor i de flesta placeringsportföljer, kommer den från dess fleråriga nedgångar och visar tecken på att den kommer att fortsätta att öka de närmaste åren. När valet är mellan att få en positiv och potentiellt signifikant riskfri avkastning eller nollavkastning för oinvesterade pengar bidrar det till att förstå några av de konsekvenser som faller under det potentiella målet kan ha.

Vad är den riskfria räntan?

Vad den faktiska riskfria räntan är kan skilja sig åt i teori och praktik. Federal Funds-räntan används som riskfri ränta i många portföljberäkningar, i alla fall i USA. Det är den takt som bankerna lånar ut till varandra över natten. Det finns ingen regel som säger att investerare måste använda denna ränta, men det finns inte någon anledning för dem att inte göra när vi anser att ett mål för banksystemet är helt enkelt för bankerna att få pengar från investerare till då låna ut till en högre ränta.

Men bankkonton varierar väsentligt med avseende på räntor och villkor (sparande, checkkonton etc.).

Kanske för ett sparkonto

För ett sparkonto är det definitivt möjligt att komma nära Federal Funds-räntan, särskilt i den nuvarande marknadsmiljön, där en banks placering inte har någon betydelse för huruvida du kan öppna ett konto där.

Men så blir det mycket mindre än Federal Funds-räntan. FDIC rapporterar faktiskt att de nationella genomsnittliga räntorna på sparande, räntekontroll och penningmarknadsräkningskurser är 0,09%, 0,06% respektive 0,16%. I Sverige torde siffrorna vara desamma.

Om vi tar bort filtret på bankkvalitet på ovanstående diagram kan vi hitta ett konto för 2,5 procent, men det här är definitivt undantaget från regeln som baseras på den nationella statistiken.

Inlåningsbevis (CD) är en annan väg att uppnå den riskfria räntan. Kortfristiga Inlåningsbevis kan fungera som det riskfria investeringsverktyget så länge som likviditetshänsyn beaktas.

I en faktisk placeringsportfölj finns ett alternativ till penningmarknads- eller bankkontots räntor genom att egentligen investera i kortfristiga statsobligationer, antingen direkt eller via en ETF, t.ex. iShares Short Treasury Bond ETF (SHV). SHVs nuvarande avkastning är 2,27%, vilket överensstämmer med Federal Funds-räntan riskfria ränta.

Nackdelen med detta är att det kan finnas provisioner som är förknippade med att flytta pengar in och ut ur tillgången och rådgivningsavgifter kan debiteras vid tilldelningen beroende på kontoinställningen.

Praktiska problem med att komma åt dessa alternativ åt sidan är att det finns en stor varians i exakt takt tillgänglig för en given investerare vid en given tidpunkt. I den här resten av den här kommentaren strävar vi efter att visa att detta skapar en icke-trivial påverkan både på portföljkonstruktion och avkastning.

Tillväxten för den riskfria räntan

Sedan 1926 har den riskfria räntan fluktuerat avsevärt.

Källa: Kenneth French Data Library. Data as of October 2018.

Medianvärdet på rullande 12 månadersbasis har varit 2,9 %, men det har varierat mellan 0 % till 15,2 %. De fleråriga nedgångarna under 2010-talet hade inte setts sedan den stora depressionen.

När vi tittar på hur det här förvandlas till ökad tillväxt, finns det en stor summa pengar kvar på bordet när den faktiska riskfria räntan inte uppnås.

Källa: Kenneth French Data Library. Calculations by Newfound. Data as of October 2018.

I ett bredare sammanhang ska dessa resultat skala baserat på den faktiska kassatilldelningen. Om kontantvinsten av den riskfria räntan användes som obligationsbeståndsdel i en 75/25 portfölj, vilket inte är orealistiskt för någon som har en större likviditetsreserv och en mindre tillgångsbas, motsvarar detta 20 bps per år.

Ombalansering skapar större skillnader

Om ombalansering övervägs är skillnaden något större (cirka 25 bps) eftersom när den riskfria räntan ökar, när aktierna är uppe flyttas mindre kapital från aktierna vid återbalansen och när aktierna är nere, kommer mer kapital finnas tillgängligr för investeringar genom drawdowns och realisera den (önskade) efterföljande återhämtningen.

Denna fördel kan inte verka så mycket, men med tanke på hur aggressivt en investerare kommer att sträva efter att minska avgifterna med samma belopp, hjälper varje inkrementell avkastning.

Analysen med avgifter avbryts om inte avgiftsreduktionen erhålls för identiska strategier (t ex två S & P 500-fonder). Denna skillnad i avkastningen från den riskfria räntan är inte som att byta från en värdestrategi till en annan för att man har en 20 bps lägre kostnadskvot: pengar som sparas kan enkelt förmörkas av skillnaderna i strategidynamiken.

Att minska avgifter genom att byta strategier är en osäker besparing. Maximering av riskfrekvensens potential är garanterad avkastning.

Portföljkonstruktion och den riskfria räntan

En av de primära användningarna av den riskfria räntan i portföljkonstruktionen ligger inom ramen för medelavvikelser där målet är att maximera det förväntade Sharpe-förhållandet. Effekten av att ändra den riskfria räntan illustreras i tabellen nedan.

Den effektiva fronten visas i svart, de olika kapitalmarknadslinjerna visas som de färgade linjerna och motsvarande cirklar indikerar tangentportföljerna.

Allt annat hålls lika, en högre riskfri ränta flyttar tangentportföljerna längre ut på den effektiva gränsen. Från en implementeringssynpunkt skulle en investerare som vill rikta sig till en viss volatilitetsnivå hålla en viss blandning av tangentportföljen och den riskfria tillgången.

Ett praktiskt problem tas upp när vi beaktar antagandena bakom moderna portföljteori: nämligen att lån och utlåning görs i samma takt.

Investerare utanför större institutionella investerare betalar vanligen premie för att låna, och som vi har sett från bankkontouppgifter får de potentiellt mycket mindre för utlåning.

Som sådan kommer låntagningen sannolikt att vara mer huggen i sten. Till exempel skulle ett större konto hos Interactive Brokers betala cirka 100 bps över Federal Funds-räntan för att låna.

I exemplet ovan, om vi antar att upplåning sker med 4% – den orange linjen – och utlåningen (dvs. besparingar) görs vid 0% – den blå linjen – då är kapitalmarknadslinjen faktiskt knuten längs den effektiva fronten.

När du flyttar upp den blå linjen till den blå tangentportföljen, flyttar du sedan längs den effektiva fronten eftersom du inte kan låna med 0% och på grund av att den riskfria räntan används, antingen genom val eller inte, kan du inte låna ut vid 4% . Du flyttar upp den effektiva fronten tills du slår den orangefärgade portföljen, vid vilken tidpunkt du börjar flytta längs den orange linjen när du lånar med 4%.

Att öka den riskfria räntan så mycket som möjligt bildar kapitalmarknaden ”line” som mer av en faktisk linje, vilket är önskvärt i Sharpe-optimal ram.

Den praktiska inverkan av den riskfria räntan

Genom att använda ett tvärsnitt av tillgångsklasser (inklusive globala aktier, statsobligationer med olika löptider och råvaror) som går tillbaka till 1973 kan vi använda olika fraktioner av den riskfria räntan och konstruera de implicita, långsiktiga, medelvarianterna optimala portföljer (med hjälp av resampling för att beräkna uppskattningsbuller). För att erhålla förväntade avkastnings- och kovariansuppskattningar använder vi en 3-årig framkristallkula och bildar portföljen varje månad. Även om vi använder en kristallkula över en längre tidshorisont, kan den kortare innehavsperioden fortfarande avvika avsevärt.

På senare tid har det inte varit någon stor skillnad i den rullande avkastningen, vilket förväntas med tanke på de extremt låga riskfria räntorna. Den största skillnaden var på 80- och 90-talen när räntorna regelbundet översteg 5%.

Under hela perioden var de årliga avkastningarna 9,9%, 10,7% och 11,8% beroende på om en 0% riskfri ränta, hälften av den riskfria räntan eller den fullständiga riskfria räntan antogs.

Tar inte hänsyn till volatilitetsnivån

Observera att denna analys förutsätter att investeraren helt enkelt håller den genomsnittliga variansoptimala portföljen utan hänsyn till volatilitetsnivån. Det innebär att rullande avkastning inte kan jämföra äpplen-med-äpplen, eftersom en portfölj kan innebära betydligt mer risk än en annan. I ett försök att mer exakt isolera inverkan på avkastningen kan vi försöka hålla volatilitetsnivåerna konstanta bland portföljerna.

Eftersom upplåningsräntan för alla portföljer antas vara densamma, kommer vi att lägga till pengar i de högre volatilitetsportföljerna för att få sina prognostiserade volatiliteter i linje med 0% riskfri ränteportföljen. Detta undviker användning av hävstångseffekt, vilket är i linje med många investeringsprocesser. Detta resulterar i en generellt konservativ portfölj (total volatilitet på 7,5%).

En liknande effekt uppstår, där den fulla riskfria portföljen uppnås när riskfria räntor är höga och förlorar mark när räntorna är lägre.

Under 2000-talet har portföljen med den fullständiga riskfria räntesatsen dragit ner 0% riskfri ränteportföljen, främst på grund av skillnaden i tangentportföljernas resultat för de två räntescenarierna. Den lägre volatilitetsportföljen har fungerat bra, och för mycket av tiden har tangentportföljerna varit nära identiska, vilket visas i följande diagram.

Positiva siffror indikerar att den fullständiga riskfria portföljen hade en högre fördelning till den tillgångsklassen och vice versa.

Slutsats

Den riskfria räntan används ofta och diskuteras i portföljdiskussion utan mycket definition eller övervägande bortom det faktum att den existerar.

Det finns ingen bestämd riskfri ränta, men det finns ett allmänt accepterat tak som kan tjäna utan att någon väsentlig risk föreligger. Det är dock olyckligt att tjäna 0 % som din egen personliga riskfri ränta.

I en medelavvikande ram kommer den valda riskfria räntan att ha någon betydelse för den optimala portföljen och kommer att påverka den resulterande blandningen av denna portfölj och den riskfria tillgången. Dessa effekter har varit mest uttalade när riskfrekvensen är högre.

Med räntor som fortfarande är låga ur ett historiskt perspektiv, kan effekten av att inte uppnå den fullständiga riskfria räntan inte vara extrem, men med hur enkelt det är att distribuera pengar på ett mer effektivt sätt, skapa en process i det nuvarande ökande ränteläget är ett förnuftigt sätt att maximera avkastningen på ett garanterat sätt när andra tillgångar står inför huvudet av osäkerhet.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Playing the AI revolution through commodities and gold’s curious rally

Publicerad

den

“A single search query on Chat GPT consumes around 1500% more energy than a simple search google search. The overall energy amounts are marginal on their own. Even taken in aggregate, it is a blip in terms of total global energy demand. However, it is illustrative of the potential big increases in electricity demand that will come from the AI revolution.

“A single search query on Chat GPT consumes around 1500% more energy than a simple search google search. The overall energy amounts are marginal on their own. Even taken in aggregate, it is a blip in terms of total global energy demand. However, it is illustrative of the potential big increases in electricity demand that will come from the AI revolution.

“Over the past 20 years, the US has seen its electricity demand stagnate. While its economy has grown, it has been able to avoid the need to add electricity generation thanks to efficiency savings. But this is now changing, and a big reason is the boom in data centre demand, with AI datacentre demand in particular.

“For example, Virginia has one of the densest clusters of data centres in the US. Dominion, the utility company servicing the state, had previously forecast net energy to increase by 2.9% between 2022 and 2037. Now they forecast a compound annual growth rate (CAGR) of about 4.4% between 2023 and 2028, principally due to energy demand from data centres. Similar patterns can be expected across the country.

“So, while many investors are chasing the AI theme through exposure to tech stocks, especially through big names such as Microsoft, it is also worth highlighting the materials or commodity angle — a literal picks and shovels approach.

“Nuclear energy will provide a key role in supplying the electricity for this expected boom in electricity demand, particularly given its zero-carbon credentials. We’ve already seen Amazon purchase a data centre situated next to a nuclear power plant in Pennsylvania for Amazon Web Services.

“With more nuclear energy generation, uranium will see greater demand. The uranium market is already tight with forecast deficits of supply vs demand. Primary uranium mine supply is significantly trailing demand, with a cumulative forecasted supply shortfall of approximately 1.5 billion pounds by 2040. This added component will put more pressure on the uranium price, to the benefit of the miners.

“But generating electricity is only one part of the story. At the same time, getting the electricity generated by nuclear energy to the end user requires transmission. That requires a lot of copper. A build of new data centres will require a buildout of copper-intensive transmission lines.

“As with uranium, the copper market is facing a supply deficit. Copper will be a key metal in the energy transition, with 2.5x more copper wiring in an EV vs a conventional car, while solar panels and wind turbines require grid expansions and upgrades. The additional demand for copper from the AI revolution and data centre build up simply adds to this.”

HANetf is the issuer of the Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8), Sprott Junior Uranium Miners ETF (U8NJ) and the Sprott Copper Miners ESG-Screened UCITS ETF (ASWD).

Gold’s curious rally

“Gold has hit several new all-time-highs this year, breaching $2,431/oz. This has been driven by central bank buying, geopolitical-driven safe-haven buying, emerging market investment demand, as well as anticipation around forthcoming Federal Reserve rate cuts, albeit with declining expectations regarding the latter.

“But it is worth looking into some of these drivers themselves. Let’s start with anticipated rate cuts. Gold looks more attractive when interest rates are low or expected to be cut. Gold is a non-yielding asset, so it becomes more attractive the lower yields are on other assets such as bonds. So, with the year starting with expectations of several Federal Reserve rate cuts, gold came into focus.

“But the curious case of this year’s gold market rally is that, despite expectations around these rate cuts gradually receding, with more cautious language from the Fed and some less than positive inflation data prints, the gold rally has continued unabated.

“There are several reasons for this. First, the geopolitical climate is increasingly top of mind for investors. The war in Ukraine continues and we’ve seen a potentially dramatic escalation in the Middle East with Israel and Iran launching missile attacks on one another.

“At the same time, we’ve continued to see central banks buying gold for their reserves. This has principally, but not only, been driven by China. This is geopolitics related, as many see the Chinese central bank’s gold buying being driven by a movement among the BRICS countries towards de-dollarisation. But a key point here is that central banks are a potentially less price-sensitive buyer – their demand is driven by other strategic considerations.

“But while gold has rallied, gold ETF and ETC investors have been absent. This is not how it usually works. Inflows into gold ETFs and ETCs have historically been fairly well correlated with the gold price, but this year a gap opened up. US and European investors were selling gold while the price went up. However, latest data from the World Gold Council now shows that in March, there were slight positive inflows in gold ETFs among American investors. Europeans were still selling, but the uptick in gold ETFs in the US does potentially suggest a trend change.”

HANetf is issuer of The Royal Mint Responsibly Sourced Physical Gold ETC (RM8U) and AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (ESGO).

Fortsätt läsa

Nyheter

ETBB ETF en utdelande fond som spårar Euro Stoxx 50

Publicerad

den

BNP Paribas Easy EURO STOXX 50 UCITS ETF (ETBB ETF) med ISIN FR0012740983, strävar efter att spåra EURO STOXX® 50-index. EURO STOXX® 50-indexet följer de 50 största företagen i euroområdet.

BNP Paribas Easy EURO STOXX 50 UCITS ETF (ETBB ETF) med ISIN FR0012740983, strävar efter att spåra EURO STOXX® 50-index. EURO STOXX® 50-indexet följer de 50 största företagen i euroområdet.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. ETFen replikerar resultatet av det underliggande indexet genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i denna ETF delas ut till investerarna (Årligen).

BNP Paribas Easy EURO STOXX 50 UCITS ETF har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 27 juli 2015 och har sin hemvist i Frankrike.

Handla ETBB ETF

BNP Paribas Easy EURO STOXX 50 UCITS ETF (ETBB ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Paris.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURETBB
Stuttgart Stock ExchangeEURETBB
Euronext ParisEURETBB
SIX Swiss ExchangeEURETBB
XETRAEURETBB

Fortsätt läsa

Nyheter

Ny råvaru-ETF från L & G ger tillgång till den breda råvarusektorn via terminskontrakt

Publicerad

den

Sedan i torsdags är en ny börshandlad fond utgiven av Legal & General Investment Management handlas på Xetra och Börse Frankfurt. Det är en råvaru-ETF från L & G ger tillgång till den breda råvarusektorn via terminskontrakt.

Sedan i torsdags är en ny börshandlad fond utgiven av Legal & General Investment Management handlas på Xetra och Börse Frankfurt. Det är en råvaru-ETF från L & G ger tillgång till den breda råvarusektorn via terminskontrakt.

L&G Multi-Strategy Enhanced Commodities ex-Agriculture & Livestock UCITS ETF (XEXA) erbjuder investerare tillgång till prestanda för en korg av råvaror från energi-, industri- och ädelmetallsektorerna via terminskontrakt med olika förfallodatum. Sektorn för jordbruk och levande nötkreatur ingår inte.

ETFen är helt säkerställd. Eftersom terminskontrakt har en begränsad löptid stängs de vanligtvis före utgången och rullas över till ett nytt kontrakt med en senare löptid. Beroende på om det köpta terminskontraktet är billigare eller dyrare än det sålda terminskontraktet realiseras rullningsvinster eller rullningsförluster.

NamnISINAvgiftUtdelnings-
policy
Referens-
index
L&G Multi-Strategy Enhanced Commodities ex-Agriculture & Livestock UCITS ETFIE000MQ5XEW10,30%AckumulerandeBarclays Backwardation Tilt Multi-Strategy Ex-Agriculture & Livestock Capped TR Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 157 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 14 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Populära