Följ oss

Nyheter

Så här går börsen i dag 20160520

Publicerad

den

Så här går börsen i dag 20160520 är en analys som kommer från Axiers analysarkiv och skrevs den 20/5-2016. Analyserna i arkivet är tillgängliga för Axiers betalande prenumeranter.

Så här går börsen i dag 20160520 är en analys som kommer från Axiers analysarkiv och skrevs den 20/5-2016. Analyserna i arkivet är tillgängliga för Axiers betalande prenumeranter.

Så här går börsen i dag 20160520 Våra OMX-analyser kan fungera som ett av flera beslutsstöd för den som handlar med börshandlade fonder, ETFer, som följer Stockholmsbörsens index, till exempel XACT OMX eller SpotR, nedan finner Ni Så här går börsen i dag 20160520. Vill Du också läsa dem varje dag? Anmäl Dig för en provprenumeration på Axiers hemsida.

Anmäl Dig här för att prova Axier dagliga tekniska analyser

OMXS30 Ny trend eller fortsatt ner?

OMXS30 föll svagt tillbaka och stängde på 1321,80 vilket var en nedgång om -1,43%.

Index har ett kortsiktigt stöd runt 1320. Vi har en stängning under 1313 som den nivå där vi tror på en större nedgång.

Kortsiktigt ser index ut att kunna göra en rörelse uppåt. Men för att det skall börja se bra ut uppåt behöver vi se att 1365 överskrids.

Trenden för index i stort är nedåt och på veckodata har vi lägre bottnar och lägre toppar vilket definierar en nedåtriktad marknad.

Specifika tidsdatum är den 20 maj samt den 30 maj.

De amerikanska terminerna är just nu positiva där vi har SP500 på +0,31 %, Nasdaq är +0,43% samt Dow Jones är +0,33%. Det föreslår att vi kommer att se en positiv inledning av dagen.

FTSE 100 är +0,47%. Står sig denna siffra föreslår det en positiv inledning av dagen.

Den asiatiska marknaden är mestadels positiv. Nikkei 225 är +0,69%, och Hang Seng har vi på 1,51%.  Australien 200 är +0,49%. Dessa siffror föreslår att vi kommer att se en positiv start av dagen.

On Balance Volyme för alla Large Cap aktierna, fortsätter med en svag trend uppåt men vi behöver se en rörelse uppåt för att få en bekräftelse.

McClellan Oscillator: vände ner vid nivåer där vi tidigare har sett att det bildats toppar.

McClellan Summations Index: pekar åter svagt nedåt vilket är en varning om att vi skall vara försiktiga på köpsidan.

Spread (skillnad mellan Nasdaq 100 och S & P 500) är dagsbaserat negativ och pekar nedåt. Veckospreaden är negativ men pekar uppåt.

VIX rörde sig uppåt och har haft den högst nivån vi har sett på 1,5 månader. Det finns nu åter utrymmer att falla tillbaka. Samtidigt behöver vi observera och se om det blir en fortsatt uppgång då vi då vet att investerarna blivit nervösa och är beredda att betala mer för att säkra sina portföljer.

Slutsats: OMXS30 kommer att starta dagen uppåt men det är för tidigt att vara positiv till uppgången mer än på kort sikt. Vi behöver se index över 1365 för att har brutit det kortsiktigt negativa.

Analytiker: Fredrik Jensen

Kursdata: Stockletter.se

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Sveriges enda riktiga råvarufond har öppnat

Publicerad

den

Under många år har svenska investerare inte kunnat få en riktigt bra exponering mot råvarumarknaden eftersom det saknats en bra råvarufond. Torbjörn Iwarsson, sannolikt norra Europas mest meriterade råvaruexpert; Tidigare råvaruchef Handelsbanken, SEB och förvaltare av Skandia Livs råvarumandat, och Centaur Fonder har nu för avsikt att ändra på detta.

Under många år har svenska investerare inte kunnat få en riktigt bra exponering mot råvarumarknaden eftersom det saknats en bra råvarufond. Torbjörn Iwarsson, sannolikt norra Europas mest meriterade råvaruexpert; Tidigare råvaruchef Handelsbanken, SEB och förvaltare av Skandia Livs råvarumandat, och Centaur Fonder har nu för avsikt att ändra på detta.

Råvaruexperten Torbjörn Iwarson intervjuas av Placeras Pär Ståhl och Karl Lans om den nystartade råvarufonden Centaur Commodity, vilka råvaror han tror mest på och vad som talar för att investerare bör ha exponering mot sektorn.

Tillsammans har Torbjörn Iwarsson och Centaur Fonder lanserat Centaur Commodity Fund, en aktivt förvaltad UCITS-fond med syftet att överträffa den totala avkastningen på den underliggande råvarumarknaden, enligt definitionen av Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index. Fonden investerar främst på råvaruterminsmarknaden via kontantavräknade derivatinstrument.

Handla Centaur Commodity Fund

Centaur Commodity Fund går att handla genom de flesta fondplattformarna, men också genom de flesta internetmäklarna, till exempel Avanza och Nordnet.

Tillgångarna i i fonden består av räntebärande instrument med en genomsnittlig återstående löptid på mindre än två år och av hög kreditkvalitet, främst denominerade i amerikanska dollar och ibland även i euro. Fonden har därför en valutaexponering mot dessa växelkurser.

Fonden investerar däremot inte i råvarufutures på fossila bränslen, vilket betyder att den klassificeras enligt artikel 8 i SFDR (EU-förordning 2019/2088) om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom finansiella tjänster.

Forskning visar att råvaror minskar risken och ökar avkastningen

Akademisk forskning har visat attraktiva portföljegenskaper genom att inkludera råvaror i långsiktiga tillgångsallokeringar för portföljer som redan innehåller allokeringar till aktier, obligationer och fastigheter. Fonden kan också användas för kortsiktig och medellångsiktig taktisk tillgångsallokering.

Varför investera i Råvaror?

Råvaror är en tillgångsklass som passar bra i en portfölj tillsammans med aktier och obligationer. Med råvaror i portföljen är det möjligt att erhålla högre avkastning till samma risk i ett långsiktigt sparande. Råvaruterminer stiger och faller i pris av andra orsaker än aktier och obligationer. Orsaken till ett högre pris på vete kan vara torka och det påverkar vare sig aktiekurser eller obligationsräntor.

Råvaror har haft ett ”krisalfa” i förhållande till aktier. När aktier går som sämst har råvaror tenderat att ge vinst. I vissa faser av konjunkturcykeln och exempelvis i perioder med stigande inflation (och räntor) tenderar råvaror att ha bättre avkastning än andra tillgångsslag. I en långsiktig portfölj har den optimala allokeringen till råvaruterminsmarknaden varit upp emot 20 procent.

Råvaruavkastningen jämförs ofta med avkastningen på aktier. Det finns inget antingen eller i den frågan. När råvarupriserna stiger, tenderar inflation att göra samma sak vilket gör att räntorna också stiger. Högre räntor, allt annat lika, betyder lägre P/E-tal för aktier och lägre kurs på obligationer. När aktier har hög avkastning finns mekanismer som gör att råvaror har sämre avkastning, men när aktier har sin allra sämsta avkastning tenderar råvaror att ge vinst.

Råvaror har därför något som kallas för ”krisalfa”. När aktier har sin allra sämsta avkastning tenderar råvaror att ge vinst. Råvaror har historiskt tenderat att gå bra när börsen gått dåligt.

Fonden

Centaur råvarufond är en svensk värdepappersfond, UCITS. Den placerar i den globala marknaden för råvaruterminer främst genom swappar på index, som i sin tur ger avkastning från marknaden för råvaruterminer. Fonden kan också placera i råvarurelaterade värdepapper och fonder som speglar avkastningen på råvaruterminer.

Eftersom swappar är derivatinstrument placeras fondens tillgångar i räntebärande värdepapper, som genererar en ränteavkastning. Avkastning från råvaruterminer och avkastning från räntebärande värdepapper utgör tillsammans totalavkastningen på fondens tillgångar.

Fonden placerar däremot inte i aktier i bolag som producerar råvaror. Fonden är aktivt förvaltad och har målsättning att över tid åstadkomma en högre avkastning än fondens jämförelseindex. Med kontinuerlig analys av råvarumarknaden och råvaruterminsmarknaden sker detta bland annat genom att vikta upp terminskontrakt på råvaror inom eller utom jämförelseindexet och vikta ner råvaror inom jämförelseindexet. Det innebär att om indexet har en vikt på fem procent vete kan förvaltarna välja att öka exponeringen till tio procent om de tror att vetepriset skall stiga, och att helt minska det när de tror att vetepriset skall gå ned.

Fonden tar däremot aldrig en kort position i en råvara eftersom syftet är att tillhandahålla en investering i tillgångsklassen.

Högre avkastning än Bloombergs benchmarkindex

Centaur råvarufond har Bloombergs råvaruindex exklusive energiråvaror som jämförelseindex. Detta index har haft en högre avkastning det senaste decenniet än Bloombergs benchmarkindex som innehåller fossila energiråvaror. Jämförelseindexet viktas om en gång per år. Jämförelseindexets sammansättning per december 2023 ser ut som diagrammet nedan visar.

Den globala terminsmarknaden

Den globala råvarumarknaden är en försäkringsmarknad där producenter kan säkra försäljningspriset och på så sätt minska risken. I vissa råvaror finns konsumenter som söker motsvarande säkring av inköpspriset, men ofta fyller investerare gapet som bärare av risken. Därför finns en riskpremie, som inte finns i prisutvecklingen på underliggande råvaror.

Totalavkastning

Totalavkastningen på fonden kommer från terminsavkastningen på råvaror och ränteavkastningen på fondens räntebärande placeringar. Terminsavkastningen kan delas upp i spotprisavkastning och ”rullningsavkastning”, dvs den extra vinst eller förlust från rabatt eller premium på terminerna i förhållande till spotpriset. Spotprisavkastningen på råvaror har historiskt följt inflationstakten. Fonden placerar tillgångarna i räntemarknaden främst i dollar och euro enligt den vikt swapparna har på terminskontrakt noterade i dessa valutor. Motivet till detta är att i möjligaste mån följa prisutvecklingen på råvaror i svenska kronor.

Handla Centaur Commodity Fund

Centaur Commodity Fund går att handla genom de flesta fondplattformarna, men också genom de flesta internetmäklarna, till exempel Avanza och Nordnet.

Om Centaur Fondförvaltning

Centaur Fondförvaltning har huvudkontor i Stockholm och har förvaltat värdepappersfonder med tillstånd från Finansinspektionen sedan 2007. Centaurs värderingsgrund baseras på fundamental analys. Alla Centaurs fonder har hållbarhetsklass 8 eller högre.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.

Fortsätt läsa

Nyheter

IBCQ ETF investerar i företagsobligationer från hela världen och valutasäkras till Euro

Publicerad

den

iShares Global Corporate Bond EUR Hedged UCITS ETF (Dist) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares Global Corporate Bond EUR Hedged UCITS ETF (Dist) (IBCQ ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,25 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares Global Corporate Bond EUR Hedged UCITS ETF (Dist) är en mycket stor ETF med tillgångar på 932 miljoner GBP under förvaltning. ETF:en är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IBCQ?

Diversifierad exponering mot globala företagsobligationer

Direktinvesteringar i företagsobligationer över sektorer (industri, allmännyttiga och finansiella företag) och använder månatliga valutaterminskontrakt

Obligationsexponering av investeringsklass och exponering utanför EUR säkras tillbaka till EUR månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa utvecklingen av ett index som består av företagsobligationer av investeringsklass från emittenter på tillväxtmarknader och utvecklade marknader.

Investeringsstrategi

Bloomberg Global Aggregate Corporate (EUR Hedged)-index följer amerikanska dollar denominerade företagsobligationer utgivna av företag över hela världen. Alla löptider ingår. Betyg: Investment Grade. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla IBCQ ETF

iShares Global Corporate Bond EUR Hedged UCITS ETF (Dist) (IBCQ ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURIBCQ
Stuttgart Stock ExchangeEURIBCQ
SIX Swiss ExchangeEURCRPH
XETRAEURIBCQ

Största innehav

EmittentVikt (%)
BANK OF AMERICA CORP1.85
JPMORGAN CHASE & CO1.61
GOLDMAN SACHS GROUP INC/THE1.40
CITIGROUP INC1.27
MORGAN STANLEY1.19
WELLS FARGO & COMPANY1.15
AT&T INC1.00
VERIZON COMMUNICATIONS INC0.99
HSBC HOLDINGS PLC0.93
APPLE INC0.82

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Två nya ETFer från iShares ger tillgång till företagsobligationer i euro med fast löptid

Publicerad

den

Två nya ETFer från iShares har varit omsättningsbara på Xetra och Börse Frankfurt sedan i fredags. iShares iBonds Dec 2029 Term € Corp UCITS ETF EUR (Dist) (29GI) och iShares iBonds Dec 2030 Term € Corp UCITS ETF EUR (Dist) (30IG) erbjuder investerare tillgång till en portfölj av eurodenominerade skattepliktiga företagsobligationer som förfaller i samma kalenderår som ETF:s förfallodag. Förfallodagen här är satt till slutet av 2029 eller 2030. Vid löptidens slut likvideras andelarna, och portföljens värde betalas ut till aktieägarna.

Två nya ETFer från iShares har varit omsättningsbara på Xetra och Börse Frankfurt sedan i fredags. iShares iBonds Dec 2029 Term € Corp UCITS ETF EUR (Dist) (29GI) och iShares iBonds Dec 2030 Term € Corp UCITS ETF EUR (Dist) (30IG) erbjuder investerare tillgång till en portfölj av eurodenominerade skattepliktiga företagsobligationer som förfaller i samma kalenderår som ETF:s förfallodag. Förfallodagen här är satt till slutet av 2029 eller 2030. Vid löptidens slut likvideras andelarna, och portföljens värde betalas ut till aktieägarna.

Företagsobligationerna med fast ränta måste ha en investment grade rating och uppfylla indexleverantörens hållbarhetskriterier för att ingå i portföljen.

NamISINAvgiftUtdelnings-
policy
Referensindex
iShares iBonds Dec 2029 Term € Corp UCITS ETF EUR (Dist)IE000IHURBR00,12 %UtdelandeBloomberg MSCI December 2029 Maturity EUR Corporate ESG Screened Index
iShares iBonds Dec 2030 Term € Corp UCITS ETF EUR (Dist)IE000LX17BP90,12 %UtdelandeBloomberg MSCI December 2030 Maturity EUR Corporate ESG Screened Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 157 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 14 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Populära