Följ oss

Nyheter

Smart beta var allt, nu försvinner några aktörer

Publicerad

den

Smart beta var allt, nu försvinner några aktörer

En ”smart” etikett på allt-vatten, telefoner eller börshandlade fonder kan göra det verka mer tilltalande. ETF-marknaden kan bekräfta det. Tillgångar i smart-beta eller faktorvägda ETF-enheter har ökat med 30% varje år sedan 2012, mer än hela den passiva investeringsspiran ökade förra året, enligt Boston Consulting Group. Men den smarta etiketten kan förlora sitt värde. Några av de största ETF-butikerna tar bort smart-beta-fonder från sina utbud. Smart beta var allt, nu försvinner några aktörer.

State Street Global Advisors, förvaltningsgruppen för State Street (STT), har till exempel nyligen ändrat de underliggande indexerna för sina SPDR ETFs för Kanada, Storbritannien, Tyskland och Japan. Ut försvann riktmärken från MSCI. In kom ersättningar från Solactive. Den största förändringen är emellertid inte indexkällan för de fyra enskilda fonderna, utan snarare hur de nya indexen viktas – genom grundskolans marknadsvärde, inte faktorer.

SPDR MSCI Canada StrategicFactors är nu SPDR Solactive Canada ETF (ZCAN). Före förändringen viktades indexet mot aktier med låg volatilitet, värde och kvalitetsfaktorer (åtminstone de senaste två) vilket inte alltid lätt att kvantifiera. Efter förändringen vägs indexet enklare till marknadsvärde, precis som S & P 500 är. För att återspegla detta sänktes avgifterna med mer än hälften till 0,14% från 0,30%. Avgifterna skars också vid övriga medel: SPDR Solactive United Kingdom (ZGBR), SPDR Solactive Germany (ZDEU) och SPDR Solactive Japan (ZJPN). Smart beta var allt, nu försvinner några aktörer.

Förändringen inte är början på en utbredd trend

Matt Bartolini, chef för SPDR Americas Research på State Street Global Advisors, säger att förändringen inte är början på en utbredd trend. Istället säger han att det bara återspeglar verkligheten att många investerare använder börshandlade fonder på samma sätt som de placerar sektorns satsningar på inhemska aktier. Med hjälp av börskursvärde som mätplatta skärmar de efter de starkaste länderna (eller sektorerna), fördelar pengar till de bästa och balanserar sina portföljer kvartalsvis.

Dessutom använder vissa investerare sina egna kvantitativa metoder för att rotera i och av länder som de gör sektorer, oavsett om de arbetar med momentum eller värdering, säger Bartolini. ”Med en faktor kan ETF komplicera portföljförvaltarnas inställning till tillgångsallokering.”

De fyra SPDR landsspecifika ETF:erna hade tillsammans bara 75 miljoner dollar i tillgångar, en låg summa, särskilt med tanke på att de lanserades för fyra år sedan och de har varit ganska bra artister.

I dollar-denominerade termer sedan starten av juni 2014 till och med mitten av september, klarade alla fyra sina riktmärken, liksom deras iShares konkurrenter, enligt Bloomberg. Den mest framgångsrika var Japan-fonden, som returnerade 8,4% jämfört med MSCI Japan-indexets 7,5% och iShares MSCI Japan ETF (EWJ) 7,3%.

State Street har också nyligen introducerat kapitalviktad faktorfond för Kina-SPDR Solactive Hong Kong ETF (ZHOK). Smart beta var allt, nu försvinner några aktörer.

Växande intensiteten i tävlingen

Ett stort element i kampen för många faktor ETFs är den växande intensiteten i tävlingen. Medan det exakta antalet sådana medel är svårt att bestämma, finns det definitivt mer nu än för fem år sedan.

”Tänk att kasta spaghetti på väggen. Marknaden är mättad när det gäller produkter, och under de senaste åren har tillgångsförvaltare byggt nya produkter för att försöka särskilja sig. En del kommer att klara detta, men mycket fler kommer tvingas att stänga ”, säger Jason Teed, analyschef vid Flexible Plan Investments och innehavare av ETF Deathwatch-listan, en krönika av potentiellt dömda fonder där de fyra SPDR: erna nu uppträder.

Listan över de senaste nedläggningarna pekar på att marknaden för smart beta är avtagande. Av de 22 ETF: erna som stängde i augusti var nio iShares multifaktorsektorsfonder och fyra var volatilitetserbjudanden. Dussintals ETF-enheter med låg volym, från en lång lista av förvaltare, finns också på Deathwatch-listan. Det är inte en strategie, utan snarare en återspegling av investerarnas preferens för enklare produkter när de investerar i vissa tillgångsklasser. Men investerare som inte tittar på faktorfonder kan missa vissa vinnare.

Obligationer enligt specifika makrofaktorer

iShares Edge US Fixed Income Balanced Risk (FIBR), som syftar till att väga obligationer enligt specifika makrofaktorer. ”Vad FIBR gör är att ta ränterisk och kreditrisk och omorganisera dem så att det ser annorlunda ut än Agg [regate] Bondindex”, säger Steve Laipply, chef för amerikanska iShares ränteinkomster hos BlackRock. ”Agg har ca 90% ränterisk och 10% kreditrisk. Vi tar det och tar det närmare en 50/50 balans och därmed får en bättre riskjusterad avkastning. ”Under de senaste tre åren har den strategin fungerat bra och avkastat 2,5% jämfört med 1,6% för Bloomberg Barclays US Fixed Income Balanced Riskindex. Ännu har ETF lite mer än 100 miljoner dollar i tillgångar.

Det kanske inte är överraskande. Medan smart-beta-fonder av alla slag inte är kända för många investerare kan obligationsfonder vara minst bekant av alla. Säger Laipply: ”Vi ser en utveckling från att bygga en portföljobligation för att bygga en av ETF: er, och vi spenderar tid på att skapa övertygelsespositioner kring det. Nästa steg är att inse att även kärnens ETF är en samling faktorer. Alla investerare är faktorinvesterare; de vet bara inte det ännu, ”tillägger han. ”Just nu är vi fortfarande i utbildningsfasen.”

En magnet för tillgångar

Ett annat problem: Passiva räntefonder i allmänhet kämpar för att hålla fast vid aktivt hanterade i prestandakriget. Till exempel, under de 12 månaderna till och med juni, ökade 70% av de aktivt förvaltade mellanliggande obligationsfonderna sina passivt förvaltade kamrater, enligt Morningstars senaste aktiva / passiva barometer. Och bra prestanda är givetvis en magnet för tillgångar, medan efterföljande prestanda är deras Kryptonit.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

HANetfs Hector McNeil diskuterar investeringsfokus bortom ”Magnificent Seven”

Publicerad

den

HANetfs medgrundare och co-VD Hector McNeil föreslår en strategisk förändring av investeringsfokus från dominerande teknikaktier till bredare tekniska teman.

HANetfs medgrundare och co-VD Hector McNeil föreslår en strategisk förändring av investeringsfokus från dominerande teknikaktier till bredare tekniska teman.

I en intervju med Proactives Stephen Gunnion förespråkade McNeil en diversifiering bort från ”Magnificent Seven”, stora teknikföretag, på grund av deras höga PE-kvoter och koncentrationsrisker. Han lyfter fram potentialen för bredare tekniska investeringar, särskilt genom ETF:er som erbjuder diversifierad exponering över olika tekniska undersektorer, inklusive robotik, cybersäkerhet och digital underhållning.

McNeil betonade fördelarna med likaviktade ETFer, som HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weighted UCITS ETF (T3KE) som säkerställer att ingen enskild aktie dominerar indexet, vilket ger en balanserad investeringsstrategi. Dessutom undersökte han möjligheter utanför den traditionella tekniksektorn, särskilt på tillväxtmarknader.

McNeil underströk tillväxtpotentialen inom e-handelssektorn på dessa marknader, driven av höga tillväxttakt och frånvaro av statligt ägda företag. Han påpekade specifika ETFer som EMQQ Emerging Markets Internet & Ecommerce UCITS ETF (LSE: EMQQ) (EMQQ), som fokuserar på e-handel på stora marknader, och diskuterade de betydande vinsterna för företag som Pinduoduo och Tencent.

McNeil nämnde också Future Defense UCITS ETF (ASWC), som har fått draghjälp genom att dra nytta av den ökande betydelsen av cybersäkerhet i globala försvarsstrategier.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tillgång till Nasdaq 100 och S&P 500 E-mini-terminer samt Euro STOXX 50 med 5x hävstångseffekt

Publicerad

den

Sedan i onsdags har sex nya börshandlade certifikat utgivna av WisdomTree varit noterade på Xetra och Börse Frankfurt. Dessa certifikat ger tillgång till Nasdaq 100 och S&P 500 E-mini-terminer samt Euro STOXX 50 med 5x hävstångseffekt.

Sedan i onsdags har sex nya börshandlade certifikat utgivna av WisdomTree varit noterade på Xetra och Börse Frankfurt. Dessa certifikat ger tillgång till Nasdaq 100 och S&P 500 E-mini-terminer samt Euro STOXX 50 med 5x hävstångseffekt.

WisdomTree Qs100 5x ETN erbjuder en hävstångsinvestering i det närmaste kvartalet E-mini-Nasdaq 100-terminskontrakt. Investerare kan välja att delta i den fem gånger belånade stigande eller fallande prisutvecklingen för den dagliga utvecklingen av det underliggande US Technology Rolling Futures Index.

WisdomTree S&P 500 5x ETN spårar den dagliga utvecklingen för S&P 500 Futures Index (0930-1600 ET) med fem gånger hävstångseffekt. Det består av ett kvartalsvis e-mini-terminskontrakt på S&P 500, som handlas mellan 9:30 och 16:30. EST. Investerare kan välja mellan stigande och fallande prisrörelser.

Med WisdomTree EURO STOXX 50 5x ETN kan investerare delta i den dagliga utvecklingen av EURO STOXX 50 Index med en hävstång på fem och välja mellan stigande och fallande prisutveckling.

De sex WisdomTree ETNerna är räntebärande värdepapper som följer utvecklingen av ett jämförelseindex och är helt säkrade.

NameISINAvgiftReferensindex
WisdomTree Qs100 5x Daily LeveragedXS27716421340,70 %US Technology Rolling Futures Index ER
WisdomTree Qs100 5x Daily ShortXS27716118400,70 %US Technology Rolling Futures Index ER
WisdomTree S&P 500 5x Daily LeveragedXS27716430250,70 %S&P 500 Futures Index (0930-1600 ET) ER
WisdomTree S&P 500 5x Daily ShortXS27716423080,70 %S&P 500 Futures Index (0930-1600 ET) ER
WisdomTree EURO STOXX 50 5x Daily LeveragedXS27715031040,70 %Euro Stoxx 50 Daily Leverage 5 NR
WisdomTree EURO STOXX 50 5x Daily ShortXS27715027180,70 %Euro Stoxx 50 Daily Short 5 NR

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 157 ETFer, 191 ETCer och 245 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 15 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

SGLU ETF investerar i obligationer emitterade av G7-länder och valutasäkras till dollar

Publicerad

den

iShares Global Government Bond UCITS ETF USD Hedged (Acc) (SGLU ETF) investerar i statsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kupongerna) i fonden återinvesteras (ackumuleras).

iShares Global Government Bond UCITS ETF USD Hedged (Acc) (SGLU ETF) investerar i statsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kupongerna) i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,25 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares Global Government Bond UCITS ETF USD Hedged (Acc) har tillgångar på 101 miljoner GBP under förvaltning. SGLU ETF är äldre än 3 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SGLU?

Diversifierad exponering mot globala statsobligationer

Direktinvestering i statsobligationer

Global statsobligationsexponering

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa utvecklingen av ett index som består av obligationer i lokal valuta utgivna av regeringar i utvecklade länder.

Investeringsstrategi

FTSE G7 Government Bond (USD Hedged)-index spårar statsobligationer från G7-länder: Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA. Alla löptider ingår. Betyg: Investment Grade. Valutasäkrad till US-dollar (USD).

Handla SGLU ETF

iShares Global Government Bond UCITS ETF USD Hedged (Acc) (SGLU ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDSGLU

Största innehav

EmittentVikt (%)
UNITED STATES TREASURY52.13
JAPAN (GOVERNMENT OF)17.46
FRANCE (REPUBLIC OF)8.76
ITALY (REPUBLIC OF)7.94
GERMANY (FEDERAL REPUBLIC OF)6.54
UNITED KINGDOM OF GREAT BRITAIN AND NORTHERN IRELAND (GOVERNMENT)3.72
CANADA (GOVERNMENT OF)2.03
UK CONV GILT1.29

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära