Följ oss

Nyheter

Tre tidlösa investeringsprinciper

Publicerad

den

Warren Buffett anses allmänt vara en av de största investerarna genom tiderna, men om du skulle fråga honom vem han tycker är den största investeraren, skulle han troligen nämna en man: hans lärare, Benjamin Graham. Vi tittar på tre tidlösa investeringsprinciper som utvecklades av Benjamin Graham.

Warren Buffett anses allmänt vara en av de största investerarna genom tiderna, men om du skulle fråga honom vem han tycker är den största investeraren, skulle han troligen nämna en man: hans lärare, Benjamin Graham. Vi tittar på tre tidlösa investeringsprinciper som utvecklades av Benjamin Graham.

Graham var en investerare och investermentor som allmänt anses vara fadern till dagens moderna aktieanalys och värdeinvesteringar. Hans idéer och metoder för investeringar är väl dokumenterade i hans böcker ”Security Analysis” (1934) och ”The Intelligent Investor” (1949), som är två av de mest kända investerartexterna. Dessa texter betraktas ofta som nödvändiga läsämnen för alla investerare, men de är inte lätta att läsa. I den här artikeln kommer vi att kondensera Grahams investeringsprinciper och ge dig ett försprång när du förstår hans vinnande filosofi.

Princip # 1: Alltid investera med en säkerhetsmarginal

Säkerhetsmarginal är principen att köpa en aktie till en betydande rabatt till sitt inneboende värde, vilket antas inte bara ge avkastningsmöjligheter utan också att minimera risken för en investering. Enkelt sagt var Grahams mål att köpa tillgångar värda en dollar för 50 cent. Han gjorde det här väldigt bra.

För Graham kan dessa tillgångar ha varit värdefulla på grund av deras stabila vinsttillväxt eller helt enkelt på grund av deras stora kassa. Det var inte ovanligt att Graham investerade i aktier där de likvida tillgångarna i balansräkningen (med avdrag för alla skulder) var värda mer än företagets totala marknadsandel (även känt som ”net nets” för Grahams följare). Det betyder att Graham faktiskt köpte företag för ingenting. Medan han hade ett antal andra strategier, var detta den typiska investeringsstrategin för Graham.

Detta koncept är viktigt att notera, eftersom värdeinvesteringar kan ge betydande vinster när marknaden oundvikligen omvärderar aktien värderar upp den till verkligt värde. Det ger också skydd på nedsidan om sakerna inte fungerar som planerat och verksamheten fallerar.

Att köpa aktier i ett företag för mycket mindre än det är värt var det centrala temat för Grahams framgång. När det valts noggrant fann Graham att en ytterligare nedgång i dessa undervärderade aktier sällan inträffade.

Medan många Grahams studenter lyckades använda sina egna strategier, delade de alla huvudidén om ”säkerhetsmarginalen”.

Princip 2: Förvänta Dig volatilitet och gör vinst på den

Varje investering i aktier innebär att hantera volatilitet. I stället för att springa mot utgången under tider av marknadsstress, ser den smarta investeraren nedgångar som chanser att hitta bra investeringar. Graham illustrerade detta med analogi av ”Mr. Market”, den imaginära affärspartnern för varje investerare. Mr. Market erbjuder investerare ett dagligt pris offert där han antingen köper ut en investerare eller säljer sin andel av verksamheten. Ibland kommer han vara upphetsad över utsikterna för verksamheten och erbjuder ett högt pris. Andra gånger är han deprimerad över företagets utsikter och ställer en låg aktiekurs.

Eftersom aktiemarknaden fungerar så, är lektionen att du inte får låta Mr. Market diktera dina egna känslor, eller värre, leda dina investeringsbeslut. Istället borde du formulera dina egna uppskattningar av företagets värde baserat på en sund och rationell granskning av fakta. Dessutom bör du bara köpa när det erbjudna priset är bra och sälja när priset blir för högt. På annat sätt kommer marknaden att fluktuera, ibland vilt. Snarare än att frukta volatilitet, använd det till din fördel. Gör det fynd på marknaden eller att sälja ut när dina innehav blir övervärderade.

Här är två strategier som Graham föreslog att hjälpa till att mildra de negativa effekterna av marknadsvolatilitet:

Genomsnittsmetoden

Medelvärdet uppnås genom att regelbundna köp av lika mycket dollar varje gång som investeringarna sker. Det gör det möjligt att dra nytta av prisfall och innebär att en investerare inte behöver oroa sig för att köpa sin hela position på toppen av marknaden. Medelvärde är idealiskt för passiva investerare och minskar deras ansvar att välja när och till vilket pris de ska köpa sina positioner.

Investera i aktier och obligationer

Graham rekommenderade placerare att allokera sin portfölj jämnt mellan aktier och obligationer som ett sätt att bevara kapitalet vid marknadsnedgångar, samtidigt som utdelningar uppnås genom obligationsinkomster. Kom ihåg, Grahams filosofi var först och främst att bevara kapital, och sedan försöka få det att växa. Han föreslog att en placerare skulle ha 25 till 75 procent av sina placeringar i obligationer och varierar detta baserat på marknadsförutsättningar. Denna strategi hade den extra fördelen att den höll investerare borta från tristess, vilket leder till frestelsen att delta i olönsam handel (det vill säga spekulera).

Princip 3: Ta reda på vilken typ av investerare du är

Graham rådde att investerare känner till sina investeringar själva. För att illustrera detta gjorde han tydliga skillnader mellan olika aktörer på aktiemarknaden.

Aktiv vs passiv

Graham hänvisade till aktiva och passiva investerare som ”initierande investerare” och ”defensiva investerare”.

Du har bara två riktiga val: det första valet är att lägga ned ett stort engagemang i tid och energi för att bli en bra investerare som jämställer kvaliteten och mängden praktisk analys med förväntad avkastning. Om detta inte är din kopp te, var nöjd med att få en passiv (möjligen lägre) avkastning, men till en kostnad om mycket mindre tid och arbete. Graham ställde det akademiska begreppet ”risk = return” på huvudet. För honom var arbete lika med avkastning. Ju mer arbete du lägger på dina investeringar, desto högre blir din avkastning.

Om du varken har tid eller lust att göra kvalitativ forskning på dina investeringar, så är det ett bra alternativ att investera i ett index, till exempel en börshandlad fond, en så kallad ETF. Graham sa att den defensiva investeraren kunde få en genomsnittlig avkastning genom att helt enkelt köpa 30 aktier i Dow Jones Industrial Average i lika stora mängder. Både Graham och Buffett sa att att få en genomsnittlig avkastning, till exempel S & P 500, är mer av en prestation än det kan tyckas.

Den felaktighet som många människor köper in, enligt Graham, är att om det är så lätt att få en genomsnittlig avkastning med lite eller inget arbete (genom indexering), då borde bara lite mer arbete ge en något högre avkastning. Verkligheten är att de flesta som försöker slutar mycket värre än genomsnittet.

I moderna termer skulle den defensiva investeraren vara en investerare som köpte börshandlade fonder (ETFer) för både aktier och obligationer. I själva verket äger de hela marknaden och kan dra nytta av de områden som bäst presterar, utan att försöka förutsäga dessa sektorer i förtid. Därmed garanteras en investerare nästan marknadsavkastningen och undviker att göra investeringar värre än genomsnittet genom att bara låta aktiemarknadens övergripande resultat diktera deras långsiktiga avkastning. Enligt Graham är marknaden svårare än de flesta förstår, och många investerare kan fortfarande inte slå marknaden.

Spekulant kontra Investerare

Inte alla människor på aktiemarknaden är investerare. Graham trodde att det var kritiskt för människor att bestämma om de var investerare eller spekulanter. Skillnaden är enkel: en investerare tittar på en aktie som en del av ett företag och aktieägaren som företagets ägare, medan spekulanten ser sig som en spelare med dyra pappersbitar utan eget värde. För spekulanten bestäms värdet endast av vad någon ska betala för tillgången. För att parafrasera Graham finns det intelligent spekulerande såväl som intelligent investering; Nyckeln är att du förstår vilket du är bra på.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Franklin Templeton lanserar ny fond som följer katolska principer

Publicerad

den

Denna Artikel 8-kompatibel ETF ger tillgång till högt rankade ESG-företag med lägre exponering för koldioxidutsläpp jämfört med det bredare MSCI World Index och i linje med katolska principer.

Denna Artikel 8-kompatibel ETF ger tillgång till högt rankade ESG-företag med lägre exponering för koldioxidutsläpp jämfört med det bredare MSCI World Index och i linje med katolska principer.

Franklin Templeton är glada över att kunna tillkännage lanseringen av sin nya Franklin MSCI World Catholic Principles UCITS ETF. Detta artikel 8-kompatibla erbjudande bringar det totala antalet artikel 83-kompatibla ETFer till 12 i Franklin Templeton ETF-sortimentet, som har över hälften av sina fonder klassificerade som artikel 8 eller 9-kompatibla.

Investeringsmålet för denna nya globala aktieindexföljande ETF är att ge exponering mot stora och medelstora aktier i företag som anses vara miljömässigt och socialt ansvariga i utvecklade marknadsländer. ETFen spårar prestanda för MSCI World Select Catholic Principles ESG Universal och Low Carbon Index.

Med fokus på företag med lägre koldioxidexponering och högre miljö-, social- och styrningsbetyg (ESG), måste indexinnehav ha minst ett ”BB” ESG-betyg från MSCI ESG Ratings. Indexet exkluderar företag som är involverade i kontroversiella verksamheter, såsom civila skjutvapen, kärnvapen och kontroversiella och konventionella vapen. Investeringar i företag som är involverade i hasardspel, tobak och termiskt kol är avsevärt begränsade och baseras på intäkter som genereras från dessa aktiviteter. Indexet har också ytterligare tre undantag, som består av abort och preventivmedel, djurförsök och stamcellsforskning för att överensstämma med katolska värderingar. Detta resulterar i ett aktuellt övergripande MSCI ESG-betyg på AA, vilket belyser styrkan i ETFens hållbarhetsprofil. Över 65 procent av aktierna i portföljen uppnår för närvarande ett MSCI ESG Rating på mellan A till AAA.

Caroline Baron, chef för ETF-distribution, EMEA, Franklin Templeton tillade: ”Efter lanseringen av Franklin Catholic Principles Emerging Markets Sovereign Debt UCITS ETF för två år sedan och i linje med kundernas intressen är vi glada över att utöka vårt utbud av värdebaserade produkter och introducera denna nya MSCI World Catholic Principles UCITS ETF för europeiska investerare. Med den här nya fonden ville vi erbjuda investerare en ESG-fokuserad global aktiestrategi inom en ETF-struktur som innehåller specifika katolska värderingar men som också tillhandahåller en kärnaktielösning som följer artikel 8.”

Franklin MSCI World Catholic Principles UCITS ETF kommer att noteras på Deutsche Börse Xetra (XETRA) den 25 april, London Stock Exchange (LSE) den 26 april och Borsa Italiana den 9 maj. ETF är registrerad i Österrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Spanien, Sverige och Storbritannien.

Konkurrenskraftiga avgifter

Denna ETF kommer att ge europeiska investerare en kostnadseffektiv, UCITS-kompatibel, utvecklad marknadsaktieexponering i linje med katolska principer och erbjuder en av de lägsta totalkostnadskvoterna (TER) på 0,27 procent i Europa för sin respektive kategori.

Rafaelle Lennox, chef för UCITS ETF Product Strategy, Franklin Templeton tillade: ”Vi är glada över att kunna erbjuda denna skräddarsydda lösning till investerare. MSCI World Select Catholic Principles ESG Universal and Low Carbon Index skapades från ett partnerskap mellan Franklin Templeton, MSCI och etisk rådgivare Nummus.Info för att erbjuda investerare verklig anpassning med stöd av vårt företags omfattning och resurser. Investerare kan nu delta i utvecklingen av hållbara aktier i utvecklade länder som är i linje med katolska principer i en enkel ETF.”

Denna ETF kommer att förvaltas av Dina Ting, Head of Global Index Portfolio Management, och Lorenzo Crosato, ETF Portfolio Manager, Franklin Templeton, som har mer än tre decennier av kombinerad erfarenhet av kapitalförvaltningsbranschen och omfattande erfarenheter av att hantera ETF-strategier.

Franklin Templetons globala ETF-plattform gör det möjligt för investerare att uppnå sina önskade resultat genom en rad aktiva, faktorbaserade och passiva ETFer. Med stöd av styrkan och resurserna hos en av världens största kapitalförvaltare har den globala ETF-plattformen över 26 miljarder USD i tillgångar under förvaltning globalt den 31 mars 2024.

 Börs
  XetraLSEBorsa Italiana
NamnISINEURUSDEUR
Franklin MSCI World Catholic Principles UCITS ETFIE000AZOUN82  FLXAFIDEFAITH

Fortsätt läsa

Nyheter

U.S. Global Investors tar över HANetf Travel

Publicerad

den

HANetf meddelae att U.S. Global Investors har förvärvat, HANetf Travel, The Travel UCITS ETF (ticker: 7RIP).

HANetf meddelae att U.S. Global Investors har förvärvat, HANetf Travel, The Travel UCITS ETF (ticker: 7RIP).

U.S. Global Investors är en innovativ investeringsförvaltare med stor erfarenhet av globala marknader och specialiserade sektorer. Företaget grundades som en investeringsklubb och blev en registrerad investeringsrådgivare 1968 och har en lång historia av globala investeringar och lansering av förstklassiga investeringsprodukter.

Bolaget förvärvade HANetf Travel (7RIP) – som också är listat som TRIP eller TRYP på vissa europeiska marknader – från HANetf. 7RIP ska inte förväxlas med det amerikanska onlinebokningsföretaget TripAdvisor, som också handlar under tickern TRIP på Nasdaq.

”Vi är mycket glada över den här sammanslagningen och vi tror att 7RIP kommer att komplettera vår serie av dynamiska, smarta beta 2.0 ETF:er,” säger Frank Holmes, VD och Chief Investment Officer på U.S. Global Investors.

Bolaget förvaltar U.S. Global Jets ETF (NYSE: JETS), en USA-baserad ETF som investerar i kommersiella flygbolag, flygplatstjänster, flygplanstillverkare och onlinebokningsföretag. År 2021, i samarbete med HANetf, lanserade företaget U.S. Global Jets UCITS ETF som Europas första och enda globala flygbolagsindustri ETF. JETS-portföljen använder smart beta 2.0-fundamental, vilket innebär att den kombinerar passiv investering och en mer faktorbaserad, kvantamentell metod.

7RIP försöker dölja Solactive Travel Index, som spårar börsnoterade företag som är involverade i resebranschen, inklusive flygbolag, hotell, resebyråer och kryssningsrederier.

Holmes anser att kryssningsrederier är ett intressant tillägg till temat för globala reseinvesteringar, vilket är anledningen till att han förespråkade sammanslagningen av de två UCITS-produkterna:

”Precis som det kommersiella flyget var kryssningsindustrin en av de hårdast drabbade under pandemin, men under månaderna sedan har den sett en stark återuppgång i efterfrågan”, säger Holmes. ”Kryssningspassagerarvolymerna ökade med nästan 7 % globalt från 2019 till 2023, enligt Cruise Lines International Association (CLIA), med Nordamerika som levererade den starkaste tillväxten på 17,5 %.”

Ökad efterfrågan på fritidsresor har resulterat i högre intäkter för kryssningsrederierna. År 2023 hade de tre stora namnen – Carnival, Royal Caribbean och Norwegian – en sammanlagd 12-månaders nettoomsättning på cirka 44 miljarder dollar, upp från 38,2 miljarder dollar under pre-pandemin 2019.

Handla 7RIP ETF

HANetf Airlines Hotels Cruise Lines UCITS ETF (7RIP ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

David LaValle diskuterar Bitcoins utveckling

Publicerad

den

David LaValle från Grayscale träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera Bitcoins utveckling och även för Grayscale Future of Finance ETF (GFOF) under de senaste månaderna. LaValle gav insikter i GFOFs utveckling. Denna ETF har sett en ökning med cirka åtta procent under den senaste månaden, vilket överträffar riktmärken som S&P 500 och NASDAQ 100. Han tillskrev denna framgång till den strategiska positioneringen av GFOF, och liknade den vid investeringar i internetinfrastruktur i 1998.

David LaValle från Grayscale träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera Bitcoins utveckling och även för Grayscale Future of Finance ETF (GFOF) under de senaste månaderna. LaValle gav insikter i GFOFs utveckling. Denna ETF har sett en ökning med cirka åtta procent under den senaste månaden, vilket överträffar riktmärken som S&P 500 och NASDAQ 100. Han tillskrev denna framgång till den strategiska positioneringen av GFOF, och liknade den vid investeringar i internetinfrastruktur i 1998.

LaValle betonade att GFOF fokuserar på digitala tillgångars infrastruktur, trots osäkerheter kring specifika vinnare i utrymmet. Innehav i företag som Coinbase och andra gruvbolag har bidragit väsentligt till GFOFs resultat. Han underströk vikten av den senaste utvecklingen inom det digitala tillgångsområdet, såsom introduktionen av Bitcoin ETFer i USA och upplistningen av Grayscale Bitcoin Trust, som har utökat diskussionerna med finansiell expertis och förmögenhetsförvaltare om att integrera digitala tillgångar i portföljer.

För att ta itu med den utvecklande uppfattningen om Bitcoin, noterade LaValle dess erkännande som en volatil men alltmer accepterad tillgångsklass. Han diskuterade Bitcoins potentiella roller i investeringsportföljer, allt från att ses som en störande teknik till att fungera som en digital värdebutik, besläktad med digitalt guld eller exponering för högväxande teknik. Sammantaget uttryckte LaValle optimism om framtiden för GFOF och digitala tillgångar i allmänhet, och lyfte fram deras potential att spela en betydande roll i diversifierade investeringsportföljer.

När Grayscale fortsätter att navigera i det dynamiska landskapet av digitala tillgångar, kan investerare förutse ytterligare innovationer och möjligheter för tillväxt i framtiden. Håll utkik efter fler uppdateringar eftersom Grayscale fortsätter att leda vägen inom investeringsområdet för digitala tillgångar.

Handla GF0F ETF

HANetf Grayscale Future of Finance UCITS ETF (GF0F ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära