Följ oss

Nyheter

Dags att överväga globala återköp

Publicerad

den

Dags att överväga globala återköp

Dags att överväga globala återköp, vilket är en så kallad corporate action som är vanligare utomlands än i Sverige. Oavsett detta så finns det ett antal börshandlade fonder som fokuserar på denna typ av händelser, som investerar i de företag som återköper sina egna aktier, något som ofta kompletteras med regelbundna utdelningar till aktieägarna.

Medan USA nu stänger ned sin program för kvantitativa lättnader så öppnar många andra länder upp för det, och inför låga eller till och med negativa räntor. Det gör att kapitalet blir betydligt billigare, något som gör att vissa marknadsbedömare är av åsikten att vi kommer få se massiva aktieåterköp i dessa länder. Något som talar för detta är att eget kapital är dyrare än lånat kapital för företag.

Det skulle vara goda nyheter för Powershares International Buyback Portfolio (NYSEArca: IPKW), den internationella motsvarigheten till den mycket populära Powershares Buyback Achievers Portfolio (NYSEArca: PKW).

Under det tredje kvartalet 2014 återköpte de företag som ingår i det amerikanska referensindexet S&P 500 aktier för 145,2 miljarder USD, och under Q4 2014 spenderade de 132,6 miljarder dollar på att köpa tillbaka egna aktier. Detta är en minskning med 8,7 procent som emellertid kan förklaras av nedgången i de kvantitativa lättnaderna i USA. Aktieåterköpen om 132,6 miljarder dollar är emellertid en ökning om 2,5 från Q4 2013 när företagen i S&P 500 återköpte aktier för 129,4 miljarder dollar. För hela 2014 återköpte företagen i S&P 500 aktier för 553,3 miljarder, en ökning från 475,6 miljarder USD år 2013. Detta motsvarar en ökning om 16,3 procent.

Dags för utländska företag att följa efter?

Om de utländska företagen agerar på samma sätt kan det vara till fördel för en börshandlad fond som IPKW. På aggregerad nivå har de europeiska företagen över 2 300 miljarder USD i sina kassakistor, vilket gör att många överväger möjligheterna att återköpa sina egna aktier och därmed kunna dra fördel av det låga ränteläget. Under 2014 återköpte emellertid de europiska förtagen endast en relativt liten andel egna aktier. För 2014 återköpte de europeiska företagen aktier för 125 miljarder dollar.

IPKW avsätter 19 procent av sitt kapital till europeiska aktier, men räknar inte med Storbritannien till Europa, vilket tyder på att det snarast är länder i Eurozonen som avses med Europa. IPKW har dessutom avsatt 34 procent av sitt kapital till investeringar på den japanska aktiemarknaden. Japanska företag är kända för att hålla en hög andel kapital i kassan, men har nu också påbörjat egna aktieåterköp. Japanska Fanuc Corp presenterade nyligen en återköpsplanen och förra månaden cirkulerade det rykten om att såväl Hitachi, Mitsubishi Heavy Industries och Tokyo Gas förberedde egna återköpsprogram.

Segrar Japan över deflationen?

Det är ännu för tidigt att säga att så verkligen är fallet, men Japan verkar nu äntligen vara på gång att segra över den deflation som så pass länge legat som en våt filt över den japanska aktiemarknaden. Vi kan därför komma att se hur de japanska företagen kan komma att använda en del av sin kassa till att återköpa egna aktier, men också till extra utdelningar. Japan är med 34 procent av kapitalet den största enskilda marknaden i IPFW.

NASDAQ International BuyBack Achievers Index (DBXUS), PKWs underliggande index, består av värdepapper utgivna av företag som har utfört en nettominskning av utestående aktier om fem (5) procent eller mer under sitt senaste räkenskapsår. Samma regelverk gäller för IPKW.

Företag utanför USA kan nu dra fördel av QE-inspirerade låga räntor som stöds av både den Europeiska centralbanken (ECB) och Bank of Japan (BOJ). PowerShares International Buyback Achievers (IPKW) har visserligen handlats till låga volymer, men resultatutvecklingen är god. Studier visar på liknande prestationsbaserade trender i förhållande till jämförbara riktmärken.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Janus Henderson köper Tabula och etablerar sig på den europeiska ETF-marknaden

Publicerad

den

Tabula och Janus Henderson Group plc (NYSE: JHG) meddelade i förra veckan att de har ingått ett avtal enligt vilket Janus Henderson kommer att förvärva den europeiska ETF-leverantören Tabula Investment Management.

Tabula och Janus Henderson Group plc (NYSE: JHG) meddelade i förra veckan att de har ingått ett avtal enligt vilket Janus Henderson kommer att förvärva den europeiska ETF-leverantören Tabula Investment Management.

Janus Henderson Group är en ledande global aktiv kapitalförvaltare dedikerad till att hjälpa kunder att definiera och uppnå överlägsna ekonomiska resultat genom differentierade insikter, disciplinerade investeringar och service i världsklass. Den 31 december 2023 hade Janus Henderson 335 miljarder USD i tillgångar under förvaltning, mer än 2 000 anställda och kontor i 24 städer över hela världen.

Tabula grundades 2018 och är en ledande oberoende ETF-leverantör i Europa, med ett befintligt fokus på ränte- och hållbara investeringslösningar. Tabula har byggt en investering av institutionell kvalitetsförvaltning och ETF-verksamhet med över 500 miljoner USD i tillgångar under förvaltning och listade fonder över tio europeiska börser som betjänar kunder i 15 länder. Dess team av exceptionellt begåvade proffs har betydande ETF-marknadsexpertis och leds av ett mycket erfaren ledningsteam som har byggt flera europeiska ETF-företag.

Den europeiska ETF-marknaden genomgår en betydande förändring, växer avsevärt och speglar trender som observerats på den amerikanska marknaden där aktiv förvaltning i allt högre grad sker ingår i ETF-omslaget. Nästan tio procent av europeiska ETF-lanseringar förra året var aktivt förvaltade, med tillgångar i europeiskt noterade aktivt förvaltade ETFer som upplever en tillväxt på nästan 50 procent under samma period. Denna förändring representerar en betydande tillväxtmöjlighet för tillgångar förvaltare som vill bredda sätten på vilka kunder får tillgång till sina investeringsmöjligheter och dra nytta av förändrade kundpreferenser på den europeiska marknaden.

Förvärvet bygger på Janus Hendersons extremt framgångsrika aktiva ETF-erbjudande i USA, där företaget är den fjärde största globala leverantören av aktiva ränte-ETF:er efter förvaltning.

Företaget förväntar sig att partnerskapet med Tabula kommer att göra det möjligt för Janus Henderson att svara på kundernas globala efterfrågan på att dess investeringsstrategier inkluderar ett UCITS ETF-omslag vilket är det mest allestädes närvarande ETF-struktur utanför USA. Janus Henderson försöker utnyttja sin globala distributionsplattform och förbättra sitt partnerskap med sin brittiska och europeiska kundbas, vilket är tittar alltmer på aktiva ETF:er och för att nå viktiga växande marknader i Latinamerika, Mellanöstern och APAC.

Janus Henderson förväntar sig att behålla alla befintliga Tabula-produkter och kommer att använda plattformen för att lansera en rad nya aktiva produkter.

Michael John Lytle, verkställande direktör för Tabula, sa: ”Vi är väldigt glada över att ansluta oss till JanusHenderson för att främja vårt gemensamma uppdrag att erbjuda investerare marknadsledande investeringar lösningar. Tabula har etablerat en mycket effektiv oberoende ETF-verksamhet genom att erbjuda differentierade ränte-ETF:er. Janus Henderson är den perfekta partnern att skapa en marknad med ledande multi-asset ETF-verktygslåda.”

Ali Dibadj, Janus Henderson Group Investors verkställande direktör, sa: ”Vi är utomordentligt glada över att kunna samarbeta med de duktiga proffsen på Tabula för att hjälpa till att forma framtiden utvecklingen av ETF:er för europeiska och globala investerare. Detta förvärv placerar oss i framkant av denna spirande trend, vilket gör att vi kan utnyttja tidiga möjligheter för tillväxt och innovation. Tabulas befintliga infrastruktur och ekosystem ger oss omedelbar tillgång till en institutionell plattform som vi tror kommer att positionera Janus Henderson som en pålitlig och trovärdig aktör på den europeiska ETF-marknaden, och genom att kombinera de båda företagens djupa expertis kommer vi att kunna leverera på den ständigt utvecklande våra kunders behov.”

Tabula har ett ledarskap med en imponerande meritlista, bestående av ledande befattningshavare från blue-chip globala investeringsbanker och kapitalförvaltare, som är experter på ETF:er, ränte- och investeringsförvaltning. Tabulas VD, Michael John Lytle, var en av grundarna av Source, nu Invescos Europeisk ETF-verksamhet, efter att ha tillbringat nästan tjugo år på Morgan Stanley dessförinnan.

Kommersiell chef, Stefan Garcia, var tidigare VD och Co-Head of Distribution för EMEA på Source och var en av de första anställda på ETF Securities, nu Wisdom Tree’s European ETF-verksamhet. Chief Investment Officer, Jason Smith var senior portföljförvaltare på Goldman Sachs och har förvaltat portföljer på Blackrock, Barclays och JP Morgan. Ekonomichef, Zeeshan Kanji, var tidigare CFO och CCO på Rubicon Fund Management.

Tabula Capital, den aktiva förvaltningsdelen av verksamheten, är inte en del av transaktionen och kommer fortsätta att drivas som en separat enhet fokuserad på att leverera systematiska kreditstrategier.

Tabulas grundare David Peacock och John Weiss kommer att stanna kvar som VD och CIO för Tabula Capital.

Cavendish var de ledande rådgivarna till Tabula i transaktionen. Finansiella villkor för transaktionen avslöjas inte och förvärvet förväntas slutföras under andra kvartalet 2024 med förbehåll för sedvanliga villkor, inklusive myndighetsgodkännanden.

Fortsätt läsa

Nyheter

BQGE ETF investerar i kvalitetsaktier från hela världen

Publicerad

den

Ossiam Barclays Quantic Global E UCITS ETF (BQGE ETF) investerar i aktier med fokus på Fundamental/Quality, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Ossiam Barclays Quantic Global E UCITS ETF (BQGE ETF) investerar i aktier med fokus på Fundamental/Quality, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,70 % p.a. Fonden replikerar utvecklingen av det underliggande indexet syntetiskt med en swap. ETFen är yngre än 1 år och har sin hemvist i Luxemburg.

Investeringsstrategi

Ossiam Barclays Quantic Global E NR UCITS ETF 1C (EUR) försöker följa Barclays Quantic Global E-index. Barclays Quantic Global E-index spårar aktier från utvecklade marknader över hela världen. Värdepapper väljs ut enligt ESG (environmental, social and corporate governance) och grundläggande kriterier.

Handla BQGE ETF

Ossiam Barclays Quantic Global E NR UCITS ETF 1C (EUR) (BQGE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURBQGE
gettexEURBQGE

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetfs Hector McNeil diskuterar investeringsfokus bortom ”Magnificent Seven”

Publicerad

den

HANetfs medgrundare och co-VD Hector McNeil föreslår en strategisk förändring av investeringsfokus från dominerande teknikaktier till bredare tekniska teman.

HANetfs medgrundare och co-VD Hector McNeil föreslår en strategisk förändring av investeringsfokus från dominerande teknikaktier till bredare tekniska teman.

I en intervju med Proactives Stephen Gunnion förespråkade McNeil en diversifiering bort från ”Magnificent Seven”, stora teknikföretag, på grund av deras höga PE-kvoter och koncentrationsrisker. Han lyfter fram potentialen för bredare tekniska investeringar, särskilt genom ETF:er som erbjuder diversifierad exponering över olika tekniska undersektorer, inklusive robotik, cybersäkerhet och digital underhållning.

McNeil betonade fördelarna med likaviktade ETFer, som HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weighted UCITS ETF (T3KE) som säkerställer att ingen enskild aktie dominerar indexet, vilket ger en balanserad investeringsstrategi. Dessutom undersökte han möjligheter utanför den traditionella tekniksektorn, särskilt på tillväxtmarknader.

McNeil underströk tillväxtpotentialen inom e-handelssektorn på dessa marknader, driven av höga tillväxttakt och frånvaro av statligt ägda företag. Han påpekade specifika ETFer som EMQQ Emerging Markets Internet & Ecommerce UCITS ETF (LSE: EMQQ) (EMQQ), som fokuserar på e-handel på stora marknader, och diskuterade de betydande vinsterna för företag som Pinduoduo och Tencent.

McNeil nämnde också Future Defense UCITS ETF (ASWC), som har fått draghjälp genom att dra nytta av den ökande betydelsen av cybersäkerhet i globala försvarsstrategier.

Fortsätt läsa

Populära