Följ oss

Nyheter

Hur lågt kan oljepriset falla?

Publicerad

den

lönsamheten. I denna text tittar vi närmare på ett par av orsakerna till prisfallet på oljemarknaden och framtidsutsikterna för oljan. Hur lågt kan oljepriset falla?

Under det senaste året har bilisterna möts av billigare bensinpriser när de tankat (utom när regeringar världen över bestämt sig för att höja skatten på detta drivmedel). Vi har sett hur oljepriset noterat rekordlåga nivåer och det är bland de lägsta bensinpriserna på tio år. För många konsumenter är detta en välkommen utveckling, men oljebolagen har däremot stora problem och det är inte enbart ifråga om lönsamheten. I denna text tittar vi närmare på ett par av orsakerna till prisfallet på oljemarknaden och framtidsutsikterna för oljan. Hur lågt kan oljepriset falla?

Orsaken till prisfallet på oljemarknaden

Även om det finns ett stort antal olika typer av råolja är det i huvudsak två sorter som betraktas som en allmän standard av oljemarknaden, West Texas Intermediate (WTI) och Brent. WTI, den ljusa söta oljan som finns i USA har noterat ett prisfall på cirka 60 procent från sin senaste topp på 107 USD per fat. Priset på Brent har gått marginellt bättre, men likväl noterar vi en mer än femtioprocentig nedgång för denna råolja från dess senaste topp på 114 USD per fat. Brentolja, en söt lätt råolja från Nordsjön, är allmänt accepterat som markör för globala oljeinköp och fungerar som en bättre indikator på världsmarknaden, särskilt i Europa och Mellanöstern.

I juni 2014 låg priset för en gallon blyfri bensin i USA på i genomsnitt 3,65 USD, något som skall jämföras med dagens priser på 2,45 USD. Prisminskningen ligger på cirka 33 procent, men det motsvarar nästan prisfallet på råoljan. Att siffrorna skiljer sig åt beror på kostnader relaterade till raffineringen, skatter och distributionskostnader, samtliga ganska fasta kostnader som sällan fluktuerar.

Varför har vi då sett en nedgång i råoljepriset? Det nuvarande priset steget kan delvis tillskrivas följande faktorer:

Grundläggande utbud och efterfrågan

Världen, och USA i synnerhet, är full av olja. Tack vare hydraulisk spräckning, så kallad frackning, och de framsteg med horisontell borrning som har gjorts har USA ökat sin produktion av skifferolja, och har till och med börjat lagra olja för framtida bruk. I USA har de inhemska oljelagren nått den högsta nivån på mer än 80 år och USA har ersatt import av olja med egen produktion. Av den energi som konsumerades i USA 2014 levererade inhemska producenter 89 procent, vilket minskat USAs beroende av olja från utländska aktörer.

USAs växande oljelager tillsammans med en avtagande ekonomisk tillväxt i Europa och Asien, i huvudsak Kina, har lett till en minskad efterfrågan på olja. Trots en avtagande global efterfrågan har de stora oljeproducenterna fortsatt sin storskaliga produktion vilket ökar lagren ytterligare.

Den amerikanska dollarn

Efter att ha tagit sig ut recessionen ser vi nu hur den amerikanska ekonomin återhämtar sig. En direkt effekt av att den amerikanska ekonomin har återhämtat sig är att värdet på dollarn har stigit i förhållande till andra valutor. Precis som så många andra råvaror prissätts råolja i dollar, vilket betyder att olja kostar mindre i USA än vad det gör utanför landets gränser. Resultatet är att oljepriser faller mindre för de länder som bäst behöver billig olja. Detta medför också att trycket ökar på de ekonomier som kämpar mest för att få det gå ihop, något som i sin tur lett till en minskad efterfrågan och ett lägre pris eftersom dessa länder inte har råd att köpa oljan längre.

Geopolitiska orsaker

Globala konflikter har länge dikterat marknadsprognoserna för oljepriset. Analytiker trodde först att det inbördeskrigen i Irak och skulle störa leveranserna, men detta skedde inte. Libyens produktion har tredubblats sedan juni förra året och Irak pumpar dagligen upp 3,1 MMbd.

Oljepriset kan också fortsätta att falla om en överenskommelse nås mellan Iran och USA om Teherans nukleära program eftersom Iran skulle bidra med ytterligare råolja till överutbudet på den globala marknaden. Priserna har redan sjunkit i förtid som den senaste utvecklingen tyder på att detta kommer att ske.

Kommer oljepriset att återhämta sig?

De flesta aktörer som tittar på oljepriset är överens om att under de kommande åren så är det sannolikt att anta att oljepriset förblir lågt. I USA fortsätter produktionen även om oljebolagen minskar antalet aktiva riggar. Antalet riggar har sjunkit till den lägsta nivån på många år, men samtidigt har inte oljelagren varit så här höga sedan 1930.

Överutbudet från OPECs medlemsländer kommer sannolikt att bestå. Saudiarabien är världens största exportör av råolja, och i syfte att dominera marknaden har landet valt att upprätthålla produktionen att underminera sina konkurrenter. Saudiarabien har gott om likvider och väl förberett att överleva intäktsminskningar.

Ett fortsatt lågt oljepris kan komma att leda till ett försörjningsavbrott på de iranska, irakiska och libyska marknaderna, som alla behöver hållbara oljepriser för att kunna göra en vinst. Arbetet med att tillskjuta investeringskapital för att utveckla djuphavsreserver och skifferfyndigheter i länder som Argentina och Venezuela har visat sig vara oekonomiskt. Det har också visat sig att de låga oljepriserna har varit skadliga för den nordamerikanska skifferindustrin som inte kan uppgå en ekonomisk lönsamhet om oljepriset faller för lågt.

Då en långsam ekonomisk tillväxt förutspås i de flesta länder i den utvecklade världen och många emerging markets kommer detta sannolikt att leda till en minskad efterfrågan på olja. Detta gäller i synnerhet Kina som just nu upplever den långsammaste ekonomiska tillväxten på flera årtionden.

Det finns emellertid faktorer som kan komma att leda till stigande oljepriser. Den amerikanska dollarn kan komma att försvagas. Efterfrågan på olja kan lätt stiga i spåren av en oväntad väderhändelse som då kan komma att hota lokala leveranser. Det ständigt föränderliga geopolitiska klimat bidrar också till priset på råolja vilket framgick tydligt vid krisen i Jemen efter saudiska flyganfall.

Slutsats

Den globala oljeproduktionen ökar snabbare än konsumtionen. OPEC-medlemmarna har inte justerat produktionsnivåer i enlighet med vad som överenskommits trots ett överskott i oljeproduktionen, och den amerikanska skifferboomen genererar en produktion om 4 miljoner fat per dag (MMbd), upp från 1,2 MMbd förra året. Såvida inte den nuvarande produktionen bromsas eller efterfrågan växer kommer oljepriset sannolikt inte att stiga under de annalkande månaderna. Detta är goda nyheter för amerikanska konsumenter, men inte så mycket för oljebolagen.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ny ETF ger tillgång till små och medelstora amerikanska företag med stigande direktavkastning

Publicerad

den

En ny börshandlad fond utgiven av First Trust har varit handelsbar på Xetra och Börse Frankfurt sedan i måndags. Denna ETF ger tillgång till små och medelstora amerikanska företag med stigande direktavkastning.

En ny börshandlad fond utgiven av First Trust har varit handelsbar på Xetra och Börse Frankfurt sedan i måndags. Denna ETF ger tillgång till små och medelstora amerikanska företag med stigande direktavkastning.

Jämförelseindexet består för närvarande av 99 små och medelstora företag som Nasdaq tror har ökat sitt utdelningsvärde under de föregående tre- och femårsperioderna och är bäst positionerade för att fortsätta utdelningsökningarna.

De starkast representerade sektorerna är finans (31 procent), industri (22 procent) och diskretionär konsument (21 procent).

NamnISINAvgiftUtdelnings-
policy
Referens-
index
First Trust SMID Rising Dividend Achievers UCITS ETFIE0001R850E10,60 %AckumulerandeNasdaq US Small Mid Cap Rising Dividend Achievers Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 158 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 14 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Toncoin (TON) SEK spårar priset på Toncoin

Publicerad

den

Valour Toncoin (TON) är en börshandlad produkt som spårar priset på Toncoin, den ursprungliga token för TON.

Valour Toncoin (TON) är en börshandlad produkt som spårar priset på Toncoin, den ursprungliga token för TON.

Toncoin erbjuder en sömlös och effektiv lösning för både inhemska och internationella betalningar. Med sina snabba transaktionshastigheter och låga avgifter strävar Toncoin efter att effektivisera processen för att byta värde, vilket gör det till ett idealiskt val för ett brett utbud av finansiella applikationer.

Produktdetaljer Valour Toncoin (TON)

EmittentValour Inc
NamnValour Toncoin (TON) SEK
ISINCH1161139600
Valoren116113960
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångTON/USD
FörfallodagOpen ended
Förvaltningskostnad1,9%

Handla Valour Toncoin (TON) SEK

Valour Toncoin (TON) SEK är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR TONCOIN (TON) SEKSEK

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour lanserar Internet Computer (ICP) och Toncoin (TON) ETP i Norden

Publicerad

den

Valour lanserar tre banbrytande börshandlade produkter (“ETPs”) inklusive Valour Internet Computer (ICP) ETP, Valour Toncoin (TON) ETP och Valour Chainlink (LINK) ETP, som markerar betydande milstolpar i det nordiska investeringslandskapet.

Valour lanserar tre banbrytande börshandlade produkter (“ETPs”) inklusive Valour Internet Computer (ICP) ETP, Valour Toncoin (TON) ETP och Valour Chainlink (LINK) ETP, som markerar betydande milstolpar i det nordiska investeringslandskapet.

  • Nordens första i sitt slag: Valour Internet Computer (ICP) ETP och Valour Toncoin (TON) ETP är de första erbjudandena i sitt slag i Norden, som ger investerare oöverträffad tillgång till innovativa ekosystem.
  • Förenklad tillgång till banbrytande tillgångar: Handel med alla tre ETPer påbörjades den 10 maj 2024, med en förvaltningsavgift på 1,9 %. Dessa ETPer möjliggör sömlös tillgång till banbrytande digitala tillgångar, och erbjuder investerare förenklade möjligheter att engagera sig i den transformativa potentialen hos ICP, TON och LINK.
  • Toncoin (TON) Analystäckning: DeFi Technologies dotterbolag, Reflexivity Research, ett ledande forskningsföretag som specialiserat sig på att skapa högkvalitativa, djupgående forskningsrapporter för bitcoin- och kryptovalutaindustrin för att ge investerare värdefulla insikter, har initierat analystäckning om TON.

Valour som ger förenklad tillgång till digitala tillgångar, har lanserat tre ETPer. Bland dessa erbjudanden finns Valour Internet Computer (ICP) ETP och Valour Toncoin (TON) ETP, den första i sitt slag i Norden. Dessa åtföljs av Valour Chainlink (LINK) ETP, som ger förenklad tillgång till avancerade digitala tillgångar.

Handeln med alla tre ETPerna inleddes den 10 maj 2024, med en förvaltningsavgift på 1,9 %.

Valour Internet Computer (ICP) ETP

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP (ISIN: CH1213604510) erbjuder investerare oöverträffad tillgång till framtiden för webbutveckling genom att spåra priset på ICP, den infödda token som driver Internetdatorns ekosystem. Med sitt unika fokus på enkelhet och säkerhet kan investerare sömlöst engagera sig med ICP genom sina traditionella bank- eller mäklarkonton. ICP har ett börsvärde på 5,5 miljarder dollar och rankas tjugofjärde bland alla kryptovalutor globalt.

Internetdatorprojektet banar väg för en ny era av webbutveckling genom att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur. Genom att göra det möjligt för smarta kontrakt att köras direkt på sitt nätverk, eliminerar Internetdatorn behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer, vilket inleder ett paradigmskifte inom webbutveckling. Detta innovativa tillvägagångssätt säkerställer större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet för både utvecklare och användare.

Valour Toncoin (TON) ETP

Valour Toncoin (TON) SEK ETP (ISIN: CH1161139600) gör det möjligt för investerare att få tillgång till Toncoin, TONs infödda token, sömlöst och säkert via deras traditionella bank- eller mäklarkonto. Toncoin, med sitt fokus på snabba transaktionshastigheter och låga avgifter, ger en effektiv lösning för både inhemska och internationella betalningar, vilket gör det till ett attraktivt alternativ för olika finansiella tillämpningar. TON har ett börsvärde på $23,25 miljarder och rankas som nionde bland alla kryptovalutor globalt.

Toncoin, den infödda symbolen för TON, erbjuder ett robust och effektivt sätt att utbyta värde, som syftar till att effektivisera betalningsprocesser över olika finansiella landskap. Med sin betoning på snabba transaktionshastigheter och minimala transaktionsavgifter står Toncoin som en lovande lösning för både individer och företag som söker sömlösa betalningsupplevelser.

Företaget är också glada att meddela att dess dotterbolag, Reflexivity Research, ett ledande forskningsföretag som specialiserat sig på att skapa högkvalitativa, djupgående forskningsrapporter för bitcoin- och kryptovalutaindustrin för att ge investerare värdefulla insikter, har initierat forskningstäckning om TON. Rapporten finns här.

Valour Chainlink (LINK) ETP

Valour Chainlink (LINK) SEK (ISIN: CH1161139592) ETP kommer att göra det möjligt för investerare att få exponering mot LINK, enkelt och säkert, via sin bank eller mäklare. LINK har ett börsvärde på 13,63 miljarder dollar och rankas som artonde bland alla kryptovalutor globalt.

Chainlink, känt som ett decentraliserat orakelnätverk, spelar en avgörande roll för att möjliggöra smarta kontrakt på blockchain-plattformar för att säkert interagera med verklig data. Genom att fungera som en brygga mellan blockchain-baserade smarta kontrakt och externa datakällor, underlättar Chainlink genomförandet av förtroendefria och manipuleringssäkra avtal. Dess decentraliserade karaktär säkerställer tillförlitligheten och integriteten hos data, vilket förbättrar effektiviteten och säkerheten för blockchain-transaktioner.

”Valour förblir orubbligt i vårt åtagande att erbjuda investerare ett brett utbud av investeringsmöjligheter för digitala tillgångar”, säger Olivier Roussy Newton, VD för DeFi Technologies. ”Inkluderingen av dessa banbrytande ETPer i vår produktlinje understryker vårt engagemang för att leverera innovativa lösningar som uppfyller de växande behoven hos investerare i det digitala tillgångsområdet Vi är glada över att få täckning från vårt nyligen förvärvade dotterbolag, Reflexivity Research, för att sammanfalla med produktlanseringarna, vilket ger investerare värdefulla insikter och förbättrar deras förståelse för marknadslandskapet.

”Våra unika ETP-erbjudanden i Norden befäster vår ledande position som emittenten med det bredaste utbudet av produkter”, säger Johanna Belitz, Valours försäljningschef, Norden. ”När efterfrågan på altcoins ökar, förväntar vi oss ivrigt mottagandet av våra tre nya erbjudanden i regionen.”

Valour fortsätter att leda ansvaret för att driva innovation inom det digitala tillgångsområdet och utöka sitt produktutbud för att tillgodose de växande behoven hos investerare i Norden. Utöver Valour Toncoin (TON), Internet Computer (ICP) och Chainlink (LINK) ETPerna planerar Valour att introducera ett brett utbud av digitala tillgångsinvesteringsprodukter under de kommande månaderna, vilket ytterligare förbättrar tillgängligheten och bekvämligheten för traditionella investerare.

Handla Valours produkter

Valours produkter är europeiska börshandlade produkter som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i dessa ETPer genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza

Fortsätt läsa

Populära