Följ oss

Nyheter

Kontrollera att fonderna köper vad du tror

Publicerad

den

Kontrollera att fonderna köper vad du tror

Kontrollera att fonderna köper vad du tror. I våra arkiv har vi hittat en artikel av Stephan Agerman som grundade ETFSverige.se, och i dag arbetar på Deutsche Bank med bland annat den satsning på ETFer som den tyska banken gör under namnet db-x trackers. Vi publicerar artikeln Kontrollera att fonderna köper vad du tror. Artikeln publicerades ursprungligen i oktober 2011.

Börshandlade fonder köper ofta derivat i stället för de aktier som fonden ska följa. Med skakiga banker finns anledning att kolla vem som har ställt ut derivaten.

Den som köper en börshandlad fond som följer ett europeiskt aktieindex tänker förmodligen att hon eller han har köpt just europeiska aktier. Men det är inte så säkert. En klar majoritet av de ETF:er som handlas på Stockholmsbörsen investerar i derivat (swap), utställda av en bank som i sin tur åtar sig att på något sätt leverera samma avkastning som aktieindexet.

Vad händer om banken får problem?

Den risk som ska hanteras av de inblandade rör alltså inte bara hur aktierna går. Så vad får placeraren som köpt ETF:en om fondbolaget eller banken får problem?

I USA är den här typen av upplägg inte tillåtet för standard-ETF:er. Där följer fonderna i stället ett specifikt index genom att antingen köpa samtliga aktier med de vikter de har i indexet, eller genom ett representativt urval. Det kallas fysisk replikering.

Den varianten finns även i Europa. Men majoriteten här är syntetisk replikering via derivat, och används av alla typer av investerare, både institutionella och privata. Vissa intressegrupper och reglerare vill förbjuda denna typ även i Europa.

Det vore fel, eftersom upplägget har fördelar. Däremot behövs hårdare regler kring vad som får ingå i de säkerheter som ställs och hur instrumentet presenteras för framför allt privatinvesterare.

Fördelarna som brukar lyftas fram är skatteeffektivitet, samt mindre skillnad i avkastning gentemot det index som fonden avses följa (tracking error).

Säkerheten begränsar risken

Säkerheterna begränsar dessutom risken för placerarna. De flesta ETF:er följer samma europeiska regelverk (UCIT) som traditionella fonder. Varje fond får högst ha 10 procent av tillgångarna exponerade mot en enskild motpart. Resterande 90 procent av fondens värde måste garanteras genom någon form av säkerhet.

De flesta ETF-leverantörer som tillämpar syntetisk replikering med derivat har säkerheter som överstiger minimikraven. Ofta är mer än 100 procent av fondvärdet garanterat, genom en eller flera motparter. Det kan innebära att du får japanska eller amerikanska storbolag, eller amerikanska statsobligationer, som säkerhet för din investering i en Europa-ETF.

Om fondbolaget går omkull får du däremot inte japanska aktier i handen. ETF:er och ETF-bolag fungerar på precis samma sätt som vanliga fonder och fondbolag. Andelsägarnas tillgångar ska vara skilda från bolagets ekonomi och förvaras av ett förvaringsinstitut, en bank eller ett kreditinstitut. Går bolaget omkull ska alltså andelsägarna normalt inte drabbas.

Derivaten blir värdelösa

Får banken som ställt ut derivaten problem, så att derivaten blir värdelösa, säljs säkerheterna för fondens räkning och du får kontanter i stället för japanska aktier. Det är väldigt sällan som en stor internationell bank går i konkurs utan någon som helst förvarning. Exempelvis skulle Handelsbanken behöva gå i konkurs för att denna situation skulle uppkomma för Xacts ETF:er som handlas på Stockholmsbörsen.

Även Deutsche Banks db x-trackers och SEB:s SpotR, som också handlas på Stockholmsbörsen, är syntetiska ETF:er. Till skillnad från flertalet ETF:er från iShares och Vanguard, som fokuserar på fysisk replikering.

Det finns skillnader i risk mellan typerna. Jag rekommenderar att handla med båda. Men kolla upp vem som har ställt ut derivatinstrumenten när det gäller syntetiska ETF:er. Är det en stor och etablerad bank borde det i normalfallet inte vara någon fara för din investering. Men i dessa turbulenta tider kan dock extremerna testas.

Slutsatsen är som vanligt att läsa på och förstå det du köper. Det var just enkelheten som var en av huvudpoängerna med att ETF:er från början kom till. Jag hoppas att branschen inte skjuter sig själv i foten och förstör den fortsatta utvecklingen genom att göra instrumenten alltmer komplexa och svåra att förstå.

Stephan Agerman, analytiker ETFSverige.se

Stephan Agerman är passionerat intresserad av börshandlade fonder. Så pass att han 2009 startade informationssajten ETFSverige. se, vid sidan av sitt ordinarie jobb på en investmentbank i Stockholm.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ny ETF från UBS ger tillgång till företag på utvecklade marknader med valutasäkring i euro

Publicerad

den

En ny börshandlad fond utgiven av UBS Asset Management har varit handelbar på Xetra och Börse Frankfurt sedan i fredags. Denna ETF från UBS ger tillgång till företag på utvecklade marknader med valutasäkring i euro

En ny börshandlad fond utgiven av UBS Asset Management har varit handelbar på Xetra och Börse Frankfurt sedan i fredags. Denna ETF från UBS ger tillgång till företag på utvecklade marknader med valutasäkring i euro

UBS ETF (IE) MSCI World UCITS ETF (hedged to EUR) A-acc (BCFI) erbjuder investerare tillgång till prestanda för en brett diversifierad portfölj med 1 465 företag från 23 utvecklade marknader över hela världen. Valutafluktuationer mot euron säkras i denna andelsklass.

Jämförelseindexet, MSCI World, speglar cirka 85 procent av det globala börsvärdet på utvecklade marknader. Amerikanska företag är starkast representerade med 71 procent, följt av Japan med 6 procent och Storbritannien med 4 procent. De mest representerade sektorerna är IT, finans och sjukvård.

NamnISINAvgifterUtdelnings-
policy
Referens-
index
UBS ETF (IE) MSCI World UCITS ETF (hedged to EUR) A-accIE000TB15RC60,13 %AckumulerandeMSCI World Index hedged to EUR (Net Return)

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 158 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 14 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

XEMC ETF investerar i klimatförändrare i emerging markets

Publicerad

den

Xtrackers MSCI Emerging Markets Climate Transition UCITS ETF 1C (XEMC ETF) med ISIN IE000DNSAS54, försöker spåra MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index. MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index spårar aktier från tillväxtmarknader över hela världen. Värdepapperen är utvalda och viktade enligt hållbarhetskriterier och EUs direktiv om klimatskydd. Moderindex är MSCI Emerging Markets.

Xtrackers MSCI Emerging Markets Climate Transition UCITS ETF 1C (XEMC ETF) med ISIN IE000DNSAS54, försöker spåra MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index. MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index spårar aktier från tillväxtmarknader över hela världen. Värdepapperen är utvalda och viktade enligt hållbarhetskriterier och EUs direktiv om klimatskydd. Moderindex är MSCI Emerging Markets.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,19% p.a. Xtrackers MSCI Emerging Markets Climate Transition UCITS ETF 1C är den enda ETF som följer MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Denna ETF lanserades den 26 september 2023 och har sin hemvist i Irland.

Indexbeskrivning

MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB Index syftar till att spegla resultatet på följande marknad:

– Stora och medelstora företag i globala tillväxtmarknadsländer som väljs ut och viktas i syfte att uppfylla minimistandarderna för EU:s CTB

– Minska exponeringen för utvalda indikatorer som anses ha negativ miljöpåverkan eller social påverkan, och öka exponeringen mot företag som bidrar positivt till samhället och miljön

– ESG-undantag

– Granskas halvårsvis

Handla XEMC ETF

Xtrackers MSCI Emerging Markets Climate Transition UCITS ETF 1C (XEMC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeUSDXEMC
XETRAEURXEMC

Största innehav

ISINNamnVikt %LandSektor
TW0002330008TAIWAN SEMICONDUCTOR MANUFACTURING6.98 %TaiwanInformationsteknologi
KR7005930003SAMSUNG ELECTRONICS LTD4.16 %SydkoreaInformationsteknologi
KYG875721634TENCENT HOLDINGS LTD4.00 %KinaKommunikationstjänster
KYG017191142ALIBABA GROUP HOLDING LTD2.54 %Kinaunknown
INE002A01018RELIANCE INDUSTRIES LTD1.46 %IndienEnergi
KYG596691041MEITUAN1.10 %KinaSällanköpsvaror
INE090A01021ICICI BANK LTD0.94 %IndienFinans
US7223041028PINDUODUO ADR REPRESENTING INC0.93 %Cayman Islandsunknown
KR7000660001SK HYNIX INC0.91 %SydkoreaInformationsteknologi
CNE1000002H1CHINA CONSTRUCTION BANK CORP H0.91 %KinaFinancials
INE009A01021INFOSYS LTD0.89 %IndienInformationsteknologi
TW0002454006MEDIATEK INC0.80 %TaiwanInformationsteknologi
KYG6427A1022NETEASE INC0.70 %KinaKommunikationstjänster
SA0007879113AL RAJHI BANK ORD0.67 %SaudiarabienFinans
KR7005931001SAMSUNG ELECTRONICS NON VOTING PRE0.62 %SydkoreaInformationsteknologi

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Rebalansering för april 2024 av Virtune Crypto Top 10 Index ETP

Publicerad

den

Virtune meddelar idag att företaget har slutfört den månatliga rebalanseringen för Virtune Crypto Top 10 Index ETP där flera nya kryptovalutor, inklusive Solana, XRP och Cardano, har adderats.

Virtune meddelar idag att företaget har slutfört den månatliga rebalanseringen för Virtune Crypto Top 10 Index ETP där flera nya kryptovalutor, inklusive Solana, XRP och Cardano, har adderats.

Produkten är noterad på Nasdaq Stockholm för både SEK-varianten (ISIN-kod SE0020052207, tickernamn VIR10SEK) och EUR-varianten (ISIN-kod SE0020052215, tickernamn VIR10EUR).

Utöver Virtune Crypto Top 10 Index ETP så innefattar Virtunes produktportfölj Virtune Staked Solana ETP, Virtune Staked Polygon ETP, Virtune Bitcoin ETP, Virtune Staked Ethereum ETP, Virtune Chainlink ETP, Virtune Staked Polkadot ETP och Virtune Arbitrum ETP.

Index fördelning per den 30 april (innan rebalansering)

Bitcoin: 41,47%

Ethereum: 41,65%

Polkadot: 4,63%

Chainlink: 4,01%

Litecoin: 2,90%

Uniswap: 2,31%

Stellar: 1,59%

Arbitrum: 1,46%

Ny indexfördelning per den 30 april (efter rebalansering)

Bitcoin 40%

Ethereum 40%

Solana 8,23%

XRP 3,58%

Cardano 2,12%

Avalanche 1,72%

Polkadot 1,24%

Bitcoin Cash 1,19%

Chainlink 1,06%

Polygon 0,86%

I samband med månadens rebalansering har nya kryptovalutor lagts till i indexet. De tillagda kryptovalutorna är Solana, Cardano, Avalanche, Polygon, XRP och Bitcoin Cash. Samtidigt utesluts de befintliga kryptovalutorna Uniswap, Litecoin, Arbitrum och Stellar. Virtune Crypto Top 10 Index ETP SEKs utfall för april blev -12,19%.

Rebalanseringen sker enligt det index som ETPn följer, Virtune Vinter Crypto Top 10 Index och detta är den tolfte rebalanseringen sedan produkten noterades den 15 maj 2023. Syftet med den frekventa månatliga rebalanseringen är att säkerställa att ETPn alltid speglar rådande marknadsförhållanden och för att kunna absorbera volatilitet i kryptomarknaden på ett effektivt sätt.

I april upplevde kryptomarknaden en negativ utveckling där Bitcoin, efter sju månader av positiv utveckling, hade en nedgång på -14,7%. Dessutom hade flera altcoins också betydande nedgångar under månaden.

Utvecklingen per kryptovaluta som utgör en del av Virtune Crypto Top 10 Index ETP under april månad

Uniswap -45.7%

Arbitrum -38.6%

Polkadot -33.4%

Chainlink -31.5%

Litecoin -24.3%

Stellar -23.9%

Ethereum -17.2%

Bitcoin -14.7%

Virtunes kryptoindex-ETP är den första av sitt slag i Norden. ETPen inkluderar upp till 10 ledande kryptovalutor som är en del av Nasdaq Crypto Index baserat på deras totala marknadsvärde och har en maxvikt på 40% per kryptovaluta för att främja diversifiering. Detta gör att investerare kan dra nytta av en bred exponering mot kryptomarknaden utan att vara starkt koncentrerad till någon enskild kryptovaluta.

Handla Virtunes produkter

Virtunes produkter är europeiska börshandlade produkter som bland annat handlas på Nasdaq Stockholm-

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära