Följ oss

Nyheter

Syntetiska ETF:er är inte farliga men du måste förstå det du köper

Publicerad

den

Syntetiska ETF:er är inte farliga men du måste förstå det du köper

Fysisk replikering: ETF:en placerar direkt i de värdepapper som utgör målindexet helt eller nästan i samma proportion som i målindexet.”

Syntetisk replikering: ”En portfölj med syntetiska ETF:er består helt av indexderivat. Syntetiska ETF har lagts upp så att ETF-emittenten äger en säkerhetskorg som ofta hänför sig till värdepappren i jämförelseindexet, men kan även vara helt oberoende av ETF:ens placeringsobjekt. Mot denna säkerhet utgör denna en totalavkastningsswapp (total return swap), där avkastningen från säkerheten byts mot totalavkastningen från jämförelseindexet med swappmotparten.” (källa finska finansinspektionen)

Bakgrund

I Europa är det vanligt med syntetiska ETF:er vilket är en stor skillnad mot USA. Detta beror enligt min uppfattning framförallt på kulturella skillnader. I USA är de största ETF-leverantörerna fristående kapitalförvaltare medan de europeiska aktörerna är traditionella banker och investmentbanker. I och med att de senare aktörerna har en stor balansräkning och en bakomliggande organisation för att hantera derivat har det fallit sig mer naturligt för dessa att även applicera detta tänk när de lanserar ETF:er. Det europeiska fondregelverket UCITS (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities) har också sett på fysiska och syntetiska ETF:er på ett likartat sett. I USA är det väldigt svårt att få syntetiska ETF:er godkända hos amerikanska SEC. Detta har lett till att den traditionella amerikanska ETF:en är fysiskt replikerande och utdelande. I Europa är det mer vanligt med en swapbaserad och återinvesterande struktur, men trenden har ändrats på senare tid (se graf ovan).

Varför finns syntetiska ETF:er överhuvudtaget?

Fördelarna som brukar lyftas fram är:

– Skatteeffektivitet

– En mindre skillnad i avkastning gentemot det index som fonden avses följa (tracking error)

– En möjlighet att följa annars svårtillgängliga/svårreplikerade marknader som t.ex. enskilda tillväxtmarknader och råvaror

– Lägre kostnader

Syntetisk replikering via derivat används av alla typer av investerare både institutionella och privata. Senast idag skickade EDHEC-Risk Institute ut ett ”White paper” gällande riskerna med syntetiska ETF:er. Kontentan verkar vara att de inte ser några förhöjda motpartsrisker med syntetiska ETF:er, se länk nedan.

Vad säger UCITS om syntetiska ETF:er?

Fonden/ETF:en får enligt investeringsbegränsningarna i UCITS IV vid derivattransaktioner exponeras för en motpartsrisk upp till högst 10 procent av fondens substansvärde. Resterande del, 90 procent, måste säkerställas genom säkerheter. De flesta ETF-aktörer har ofta mer än 100 procent av fondvärdet garanterat, genom en eller flera motparter.

Vilka säkerheter får man när man köper en syntetisk ETF?

UCITS-direktiven styr vilka säkerheter som får ingå. För de flesta ETF-leverantörerna kan man se den dagliga säkerhetsmassan på respektive leverantörs sajt. Ofta är det en extern aktör som är ansvarig för att bevaka fondens exponering mot swap-utgivaren och som bevakar att säkerheterna/”substitute basket” följer de riktlinjer som fastställts. Det stämmer att du kan få säkerheter som inte överensstämmer med den exponering du köpt – t.ex. du köper en Sverige ETF men får amerikanska statspapper och globala storbolag som säkerhet. Om du skulle få samma säkerheter som ETF:en du köper skulle det inte finnas någon poäng med att ha en syntetisk replikering.

Vad händer om banken som sålt ETF:en går omkull?

Det är väldigt sällan som en stor internationell bank eller investmentbank går i konkurs utan någon som helst förvarning. ETF:er och ETF-bolag fungerar på precis samma sätt som vanliga fonder och fondbolag. Andelsägarnas tillgångar ska vara skilda från fondbolaget och förvaras av ett förvaringsinstitut, en bank eller ett kreditinstitut. Går bolaget omkull ska alltså andelsägarna normalt inte drabbas. Innan en faktisk konkurs skulle ETF-leverantören försöka skaffa fram andra motparter som kan ta över swappen. Skulle swapparna förfalla och det inte finns någon som kan sälja samma swap till ETF-fonden kommer tillgångarna/säkerheterna säljas för fondens räkning och samtliga medel tillfalla fonden. T.ex. har db x-trackers säkerheter som i de flesta fall uppgår till 107,5 procent av NAV. Skulle försäljningen av tillgångarna inbringa mer än 100 procent så tillfaller överskjutande medel andelsägarna.

Vad händer om tillgångarna som lämnats som säkerhet är svåra att sälja?

Vad gäller ETF-likviditet under stress så har det ju prövats vid ett flertal tillfällen och det har alltid gått bra t.ex. handlades amerikanska företagsobligationer flitigt under finanskrisen trots att underliggande instrument inte handlades.

Har någon syntetisk ETF-leverantör gått i konkurs?

Nej

Fortsätt läsa
Annons
3 Kommentarer

1 kommentar

  1. Pingback: Är fysiska ETFer säkrare än syntetiska? - ETF-marknaden

  2. Pingback: Syntetiska ETF:er klarade sig bra under Covid-19

  3. Pingback: Fysiska ETFer är framtiden säger Deutsche - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Några av de bästa guldfonderna

Publicerad

den

I och med att guldpriset stigit över 2 000 dollar per troy ounce har intresset för denna råvara ökat kraftigt i år. Addera en ökad volatilitet och en inflation som visserligen har sjunkit, men historiskt sett fortfarande ligger högt så finns det anledning att titta på denna råvara. Här tittar vi på några av de bästa guldfonderna på marknaden då dessa kan erbjuda ett sätt att skydda portföljer.

I och med att guldpriset stigit över 2 000 dollar per troy ounce har intresset för denna råvara ökat kraftigt i år. Addera en ökad volatilitet och en inflation som visserligen har sjunkit, men historiskt sett fortfarande ligger högt så finns det anledning att titta på denna råvara. Här tittar vi på några av de bästa guldfonderna på marknaden då dessa kan erbjuda ett sätt att skydda portföljer.

Att investera i ädelmetallen har länge setts som ett proaktivt skydd mot hög inflation och ekonomisk osäkerhet, och det finns gott om det just nu.

Inflationstakten har avtagit men är fortfarande högre än de flesta centralbankers mål. Dessa fortsätter att tackla inflationen genom att höja räntorna bromsar också ekonomin. Analytiker förutspår att tillväxten under 2024 kommer att bli trög på grund av den försenade effekten av räntehöjningarna.

Dessa händelser, såväl som ett fåtal finansinstituts fall under 2023 och i år, har fått försiktiga investerare att ompröva hur väl deras portföljer är skyddade mot risker inom banksektorn, vilket pressar upp priset på den gula metallen.

Uppåtgående rörelser i guldpriset indikerar att investerare, oroade över händelserna över Atlanten och i Europa, söker skydd av tillgångar i fristad när de försöker skydda sina portföljer från kursfall.

The Pure Gold Companys VD Josh Saul säger: ”Investerare är redan oroade över de ekonomiska utsikterna inför en fortsatt levnadskostnadskris, inflation, rädsla för lågkonjunktur och den obönhörliga geopolitiska situationen. En bankkollaps kan bara vara vändpunkten för vissa investerare som letar efter en fristad i stormen.”

Dessa faktorer har drivit guldpriserna högre, enligt det brittiska myntverket The Royal Mint. Den förutspår att efterfrågan på fysiskt guld kommer att fortsätta. Som sådan kan ägande av en eller två av de bästa guldfonderna hjälpa till att skydda din portföljavkastning.

Dzmitry Lipski, chef för fondanalys på Interactive Brokers, säger: ”Guldets historiska roll har varit en värdebevarare under den ekonomiska krisen. Det är allmänt accepterat att guld också kan användas som en inflationssäkring och därför är stigande inflation nödvändigt för att kostnaden för guld ska öka. Det beror på att guld prissätts i amerikanska dollar, så när varje dollar blir mindre värd krävs det fler av dem för att köpa samma mängd guld.

”Omvänt bör låg inflation och en stärkande US-dollar ses som negativt för guldpriserna”, tillägger han.

Hur investera i de bästa guldfonderna?

Så hur ska du lägga till guld till din portfölj? Ett alternativ är att fylla på med smycken eller köpa guldtackor, i form av fysiska mynt eller tackor. Det kommer att ge dig några fina glänsande prydnadssaker att hålla och beundra, men det kan vara dyrt och det finns oron för att förvara dem säkert.

Om du känner dig äventyrlig kan du köpa aktier i guldproducenter, företag som driver guldgruvor. Men dessa spårar ofta inte guldpriset så noga så att du inte får den bästa exponeringen, plus att du behöver oroa dig för att välja de bästa aktie- och handels- och plattformsavgifterna. Gruvdrift är en mycket cyklisk verksamhet som regelbundet går från högkonjunktur till högkonjunktur så den kan vara mycket volatil.

Josh Saul, VD för The Pure Gold Company säger, ”Guldfonder är lätta att investera i och mycket likvida, men de är hälften av en transaktion med en bank eller investeringsinstrument, så de kommer med motpartsrisk. Samtidigt är gruvaktier i sig kopplade till varandra, till företagets verksamhet och lönsamhet snarare än guldpriset.”

”I en tid då människor är oroliga för motparternas styrka eller integritet, minskar fysisk guldtackor den risken eftersom den ligger utanför banksystemet. Den kan också ha skatteförmåner (moms- och CGT-fri beroende på individuella omständigheter) som ökar dess värde som en investering”, tillägger Saul.

Guldfonder, det enkla sättet att investera i guld

Ett alternativ är att investera i en guldbörshandlad fond (ETF), vilket i Europa ofta blir en börshandlad råvara, en så kallad ETC. Det är en fond som syftar till att spåra guldpriset. EU tillåter inte ETFer som spårar en enskild råvara. Fonder som gör detta kallas ”exchange-traded commodities” (ETC). Skillnaden mellan en ETF och en ETC är försumbar, men ETFer som backas upp av fysiskt guld är ETCer, inte ETFer.

De mest enkla guldfonderna backas upp av fysiskt guld – de köper guldtackor och lagrar det i säkra valv. De mest komplicerade ETFerna använder derivat eller optioner för att ”hävstånga” din investering och förstora vinster. Men de kommer också att förstora förlusterna, så var försiktig. Hävstångsbaserade ETFer tenderar också att ha högre avgifter än de som backas upp av fysiskt guld. Så om du köper guld för att ge säkerhet bör du hålla dig borta från hävstångsfinansierade fonder. När du investerar i guldfonder är enkelhet nyckeln.

Förutom fonder som spårar priset på guld, finns det också fonder som investerar i guldproducenter, företag som driver guldgruvor. Men som nämnts ovan följer de inte priset på guld särskilt noga. Det fina med fysiska guldfonder är deras enkelhet och låga kostnad.

NamnKortnamnFörvaltningskostnadSummering
Gold Bullion SecuritiesGG9B0.40%Fysiskt uppbackad guldfond
WisdomTree Physical GoldVZLD0.39%Fysiskt uppbackad guldfond denominerade i GBP
WisdomTree Physical GoldPHAU0.39%Fysiskt uppbackad guldfond denominerade i USD
WisdomTree Physical Swiss GoldGZUR0.25%Fysiskt uppbackad guldfond som förvarar sitt guld i Schweiz
HANetf Royal Mint Responsibly Sourced Physical GoldRM8U0,22%Guldfond som drivs av det brittiska myntverket som dessutom förvarar guldet i sina valv i Wales.

Observera att detta är enbart en handfull av alla de guldfonder som finns på marknaden. Det finns såväl fysiska som syntetiska fonder, och dess guld förvaras på olika ställen vilket ger den enskilde investeraren möjligheten att anpassa riskerna med sin guldfond ytterligare.

Några av alla guldfonderna

Ett av de största problemen med guld är dess miljöavtryck. Det kräver mycket energi att gräva upp, förädla och lagra guld. Det finns också problem kring potentiella arbetskraftsmissbruk i leverantörskedjan.

HANetf Royal Mint Responsibly Sourced Physical Gold (RM8U) försöker hantera dessa frågor för investerare. De guldtackor som denna guldfond äger är alla producerade efter 2019, och består av LBMA-godkända guldtackor. Dessa är tackor kommer från raffinaderier som ”har befunnits, när de ursprungligen testades, uppfylla den erforderliga standarden för acceptans på Londons ädelmetallmarknad.”

Myntverket bygger också världens första anläggning för att återvinna guld från elektroniskt avfall, vilket skapar guld med cirkulär ekonomi med lågt miljöavtryck. Den handlas på Xetra och London Stock Exchange och tar bara 0,25 % per år.

Wisdom Tree Physical Gold är en fysiskt uppbackad guld-ETC som finns i två smaker. Den är denominerad i sterling och backas upp av fysiskt guld som innehas av HSBC Bank. Den har en löpande avgift på 0,39 %. WisdomTree Physical Gold Individual Securities ETC är i huvudsak samma fond denominerad i amerikanska dollar och har samma löpande avgift på 0,39%.

Om du hellre vill ha ditt guld lagrat i Schweiz, lagrar WisdomTree Physical Swiss Gold ETC (GZUR) sitt guld i säkra valv i Zürich på uppdrag av JPMorgan Chase Bank. Den löpande avgiften är 0,15 %.

iShares Physical Gold ETC (PPFB) investerar i fysiskt guld som förvaras av JPMorgan Chase Bank i London. Den löpande avgiften är 0,12 %.

Fortsätt läsa

Nyheter

1VET ETP ger exponering mot Ethereum tillsammans med extra intäkter

Publicerad

den

1Valour Ethereum Physical Staking (1VET ETP) med ISIN GB00BRBMZ190 spårar värdet på kryptovalutan Ethereum.

1Valour Ethereum Physical Staking (1VET ETP) med ISIN GB00BRBMZ190 spårar värdet på kryptovalutan Ethereum.

Den börshandlade produktens TER (total cost ratio) uppgår till 1,49 % p.a. Certifikatet replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av kryptovalutan.

1Valour Ethereum Physical Staking är en mycket liten ETN med tillgångar på 0 miljoner euro under förvaltning. ETN lanserades den 17 augusti 2023 och har sin hemvist i Jersey.

Valours Ethereum Physical Staking ETP ger investerare en pålitlig och säker exponering mot Ethereum med ytterligare avkastningspotential. Valor tar bort komplexiteten som är förknippad med direkt satsning på kedjan på Ethereum-nätverket. Som en tillgångsstödd produkt gynnar Valours ETH Staking ETP investerare genom dess fullständiga säkerhet, som innehas av licensierade och reglerade institutionella förvaringsinstitut.

Fördelar med Valours tillgångsstödda börshandlade produkter

Köp in på marknaden: 1Valour ETP:er är ett säkert, tillgängligt och enkelt sätt att få exponering för de mest framgångsrika kryptovalutorna.

Transparent och säker: 1Valour ETPer är 100 procent fysiskt uppbackade och förvaras säkert i kylförvaring av licensierade och reglerade institutionella förvaringsinstitut.

Flexibel och likvida: 1Valour ETPer kan enkelt köpas som aktier och obligationer på reglerade börser och via din mäklare.

Skatteeffektiva:1Valour ETPer kan ge betydande investeringseffektivitet. Beroende på din situation kan vissa skatteförmåner gälla. Fråga din skatterådgivare.

Handla 1VET ETP

Valours Ethereum Physical Staking ETP (1VET ETP) är en börshandlad kryptovaluta (ETP) som handlas på Börse Frankfurt.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

BörsValutaKortnamn
XETRAEUR1VET


´
Börsnoteringar

Fortsätt läsa

Nyheter

BTC1 ETP spårar priset på kryptovalutan Bitcoin

Publicerad

den

ETC Group Core Bitcoin ETP (BTC1 ETP) med ISIN DE000A4AER62, spårar spårar priset på kryptovalutan Bitcoin. Certifikatets TER (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. Certifikatet replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av kryptovalutan.

ETC Group Core Bitcoin ETP (BTC1 ETP) med ISIN DE000A4AER62, spårar spårar priset på kryptovalutan Bitcoin. Certifikatets TER (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. Certifikatet replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av kryptovalutan.

ETC Group Core Bitcoin ETP är en mycket liten ETN med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Detta certifikat lanserades den 5 april 2024 och har sin hemvist i Tyskland.

Investeringsmål

ETC Group Core Bitcoin (primär ticker: BTC1) är en fysiskt uppbackad börshandlad produkt (ETP) designad för att ge investerare ett säkert och kostnadseffektivt instrument för att få exponering mot Bitcoin. BTC1 spårar CME CF Bitcoin Reference Rate benchmark och erbjuder enkel åtkomst, hög handelbarhet, transparens och institutionell förvaring inom en robust, fullt uppbackad ETP-struktur.

Institutionellt fokus

BTC1 är en första i sitt slag Bitcoin ETP speciellt designad för benchmarkmedvetna, långsiktiga köp-och-håll-investerare och globala institutionella investerare med utökade likviditets- och riskhanteringsbehov. Tack vare sin unika Tri-NAV-värderingsmetod förenar BTC1 CF Benchmarks primärmarknadslikviditet från USA, Europa och Asien, och erbjuder institutionella investerare avsevärt utökade handelsfönster på primärmarknaden.

Varför BTC1?

Konkurrenskraftig kostnad

Kostnadseffektiv totalkostnadskvot (TER) på 0,30 % p.a.

Institutionellt riktmärke

Spårar det institutionella prisindexet för Bitcoin av CF Benchmarks, vilket säkerställer noggrannhet och tillförlitlighet vid spårning av Bitcoins prisrörelser.

Nivå 1 regelverk

Emitterad och hemvist i Tyskland, säljbar på XETRA och många ytterligare plattformar, och med godkänt grundprospekt av tysk finansmyndighet.

Utökad primärmarknadslikviditet

Den första i sitt slag Tri-NAV-värderingsmetod, som ger institutionella investerare ett längre och djupare likviditetsfönster på den primära marknaden.

Avancerad ETP-struktur

100 % helt uppbackad, fysisk inlösen, oberoende administratör och full transparens genom funktionen för bevis på innehav i realtid.

Institutionell custodian

Tillgångarna som stödjer ETPen förvaras i kylförvaring och säkras av en oberoende förvaltare, vilket eliminerar risken för emittentens fallissemang.

Handla BTC1 ETP

ETC Group Core Bitcoin ETP (BTC1 ETP) är en europeisk börshandlad kryptovaluta. Denna börshandlade kryptovaluta handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURBTC1

Fortsätt läsa

Populära